Anmeldelse: Shetland III

Douglas Henshall som politiinspektør Jimmy Perez. Foto: BBC
Douglas Henshall som politiinspektør Jimmy Perez. Foto: BBC.

Den tredje sæson af serien om politimanden Jimmy Perez og hans team på de nordatlantiske øer er ikke mindre end blændende. “Shetland” er produceret af BBC og er noget af det bedste tv-krimi, der i øjeblikket frembringes.

I de to foregående sæsonen er der overvejende tale om filmatisering af romanerne af Ann Cleeves, som der er kommet fem af på dansk. Ann Cleeves har også skrevet bøgerne, der har dannet grundlag for en anden succesfuld britisk tv-krimi – “Vera”, hvor den syvende sæson er under forberedelse hos ITV.

Men i denne omgang er det andre manuskriptforfattere, der har skruet en Shetland-historien sammen, der strækker sig over hele sæsonens seks afsnit.

Den gennemgående figur i serien er politiinpektør Jimmy Perez, der efter sin kones død er flyttet til Shetlandsøerne sammen med sin steddatter Cassie for at komme til hægterne igen. Her arbejder han sammen med kriminalassistenterne Sandy Wilson og Allison “Tosh” Macintosh. De tre danner det team, hvis arbejde med løsning af kriminalitet – overvejende mord – som serien følger.

På Shetland bor også Cassies biologiske far, der har en gennemgående birolle i serien – som Jimmy Perezs gode ven.

Tredje sæson tager sin begyndelse da en ung mand forsvinder på en færgerejse til øerne, der forøvrigt for 500 år siden var danske. Derefter udvikler historien sig stille og roligt, så et vidnebeskyttelsesprogram, underverdenen i Glasgow og samfundets sociale tiltag i fortiden bliver vævet sammen i en brilliant sammenhængende historien.

Den skotske skuespiller Douglas Henshall er perfekt som den noget sammenbidte og indesluttede Jimmy Perez, der sjældent ses smile – heller ikke når han gør interessante kvindelige bekentskaber. I løbet af alle seks afsnit smiler han kun rigtigt en gang – på et tidspunkt, hvor han overraskende møder steddatteren Cassie, der i tredje sæson går på universitetet i Glasgow og får sig en brasiliansk kæreste.

For nogle år siden ville man nok have kaldt ham en knudemand, men det udtryk er vist gået af mode.

Derudover skal fremhæves Allison ‘Donnall, der spiller Allison “Tosh” Macintosh. Ikke mindst hendes præstation i seriens sidste halvdel er bemærkelsesværdig. Det er umuligt at beskrive nærmere, hvis man skal holde handlingen hemmelig.

Det bliver produceret så mange krimiserier til tv, så det må være svært for manuskriptforfatterne ikke at ramme en udvikling i handlingen, som man på en eller anden måde har set tidligere.

Men her rammer historien noget, som man ikke umiddelbart har set før, og det gøres med en ægthed og troværdighed, så man som seer ikke på noget tidspunkt synes, at man keder sig.

Det er vanskeligt at lave en krimiserien, der kan holde tv-seere tryllebundet over flere afsnit. Her lykkes det ubesværet.

Flere tv-selskaber er de senere år blevet fristet til at lave lange serier med den samme gennemgående historie – kloge folk siger, at det skyldes inspiration fra DR’s “Forbrydelsen”. 10-12 afsnit er næsten ved at være normen, men her kan det være svært at holde spændingen og itensiteten. Måske viser det sig at seks afsnit er en passende størrelse.

Sidste afsnit af serien blev vist på BBC i begyndelsen af marts, og både SVT i Sverige og NRK i Norge har netop afsluttet serien. SVT sendte de nye afsnit hurtigt efter den engelske premiere, mens nordmændene var et par uger forsinket.

Det gjorde det muligt for denne anmelder at se alle seks afsnit, der løbende blev optaget – delsvist fra SVT, delvist fra NRK. På dansk tv er det DR1, der viser Shetland. Her har man indtil videre kun vist første sæson.

Du kan tilmelde dig Nyhedsjagten.dk på Facebook her.

Du kan tilmelde dig Nyhedsjagten-tv.dk på Facebook her.

Udgivet
Kategoriseret som TV