Forenede Demokrater klar til underskriftindsamling

Forenede demokraterØkonomi- og Indenrigsministeriet har godkendt den endelige udformning af den blanket, som Forenede Demokrater vil bruge i forsøget på at indsamlede underskrifter for at blive opstillingsberettiget ved næste folketingsvalg.

Det betyder, at partiet i løbet af kort tid får trykt nogle blanketter, der kan bruges for at få samlet omkring  20.000 underskrifter fra vælgere, der synes, at det er en god ide, at partiet er med på stemmesedlen, når statsminister Helle Thorning-Schmidt udskriver valg – senest om 23 måneder.

“I løbet af et par dage vil blanketten også være at finde på vores hjemmeside,” fortæller formand for Forenede Demokrater Tina Holm.

“Så vi håber, at rigtig mange vil printe blanketterne og hjælpe med underskriftsindsamlingen.”

Dyr affære

Det er imidlertid en dyr affære for et nyt parti at blive opstillingsberettiget. Der er nemlig rigtig mange udgifter forbundet med hver enkelt underskrift.

Når vælgerne har udfyldt blanketten, så skal den afleveres hos kommunen. Når kommunen har attesteret, at vælgeren er på valglisten, bliver blanketten sendt til vælgerens folkeregisteradresse. Den udgift skal partiet betale.

Vælgeren skal derefter sende blanketten til partiet, og den udgift kan partiet også komme til at hænge på. Så alene i portoudgifter kan hver enkelt underskrift komme til at koste 16-17 kroner.

Skal samle mindst 25.000 underskrifter

Og der skal formentlig samles et sted mellem 25.000 og 30.000 underskrifter for at være sikker på, at få cirka 20.000 godkendt i økonomi- og indenrigsministeriet.

“Vi er et ungt parti, og vi har derfor ikke så mange penge,” siger Tina Holm.

“Så vi skal have aktiveret rigtig mange af vores medlemmer og folk, der er tilmeldt vores facebookside. Og så må vi finde nogle metoder, der kan være med til at minimere omkostningerne.”

Foran rådhusene

Hun nævner for eksempel, at det kunne være en ide at forsøge at samle underskrifter i nærheden af kommunernes rådhuse, så man kan gå ind for at få klaret alle formaliteterne hurtigt.

Når underskrifterne skal afleveres i økonomi- og indenrigsministeriet må de ældste underskrifter ikke være mere end et år gamle.

Folketinget arbejder i øjeblikket på at gøre det muligt at udfyldte en vælgererklæring elektronisk ved hjælp af NemID. Men de regler ser først ud til at træde i kraft fra den 1. januar 2015 – altså otte-ni måneder før den nuværende folketingsperiode udløber.

I øjeblikket er det kun Kristendemokraterne, der har samlet underskrifter, så partiet allerede nu ved, at dets kandidater er med på stemmesedlerne ved næste folketingsvalg.

 

Udgivet
Kategoriseret som Nyheder