TV: Morse genopstår den 3. marts

Shaun Evans spiller den unge politimand Endeavour Morse.
Shaun Evans spiller den unge politimand Endeavour Morse.

Kriminalinspektør Endeavour Morse vender tilbage til de danske tv-skærme på DR1 mandag den 3. marts i helt nye episoder.

Der er tale om en serie, hvor man følger Morse som ung kriminalbetjent i Oxford tilbage i 60erne – og derfor også med en yngre skuespiller som den legendariske kriminalinspektør, der første gang så dagens lys i 1975 i den meget populære kriminalromanserie af Colin Dexter.

Den eneste genganger i de to tv-serier er den røde jaguar, som Morse på et tidspunkt køber.

Den eneste genganger fra de to morseserier er den røde Jaguar.
Den eneste genganger fra de to morseserier er den røde Jaguar.

Morse som ung, der spilles af Shaun Evans, startede egentlig som en spøg. Colin Dexter skrev  for nogle få år siden en novelle med politimanden som ung til avisen Daily Mail. Tv-selskabet ITV blev interesseret i at udvikle en serie, der foregik i fortiden.

“Jeg var egentlig ikke meget for det i starten, men endte med at synes, at det kunne være en sjov historie at fortælle,” sagde den nu 83-årige Colin Dexter til virkelighedens Oxford Mail kort tid før den første film blev vist på tv den 2. januar 2012.

Der er de seneste år dukket mange tv-serier op, der foregår i 50-erne og 60-erne, for ikke at tale om serien “Foyle”, der foregår i tiden under og efter anden verdenskrig. Den blev i sin tid skabt som en efterfølger til Morse-serien, der slutter med at Morse får et hjerteanfald og dør.

Skal finde 15-årig pige

Den første episode, der vises den 3. marts på DR1, viser hvordan den unge Morse kommer til Oxford sammen med en række andre politifolk for at hjælpe med at finde en 15 årig pige, der er forsvundet. Han klarer det så godt, at han bliver hængende og aldrig kommer derfra.

Serien har fået navnet “Endeavour”, der er inspektør Morses sjældent brugte fornavn. I Danmark har den fået navnet “Unge Morse”.

Der blev i første omgang produceret fem afsnit af serie – pilotafsnittet og en sæson på fire afsnit. Politafsnittet blev produceret allerede i 2011, så DR1 har været langsom til at præsentere serien for de danske tv-seere. Den har da også allerede været vist på norsk og svensk tv.

Serien har ni afsnit

Serien har været så populær i Storbritannien, at der foreløbig er planlagt yderligere en sæson på fire afsnit, hvor indspilningerne begyndte i september sidste år.

Som en kuriøsitet kan også nævnes, at datteren af den oprindelige morseskuespiller John Thaw, medvirker i en gennemgående rolle i serien som redaktør af en lille avis i Oxford. Hun hedder Abigail Thaw.

Læs også: Inspector Morse er genoplivet 

Se trailer for tv-serien her.

Hør interview med Shaun Evans her.

Udgivet
Kategoriseret som Nyheder