V blev størst men Nyhus kæmper for borgmesterkæden

Endnu uafklaret, hvem der bliver borgmester i Randers Kommune fra nytår. Foto: Randers Kommune
Endnu uafklaret, hvem der bliver borgmester i Randers Kommune fra nytår. Foto: Randers Kommune

Venstre blev klart det største parti ved byrådsvalget i Randers, hvor det endelige resultat forelå omkring ved 1-tiden onsdag. Men det er endnu ikke afgjort om den randrusianske borgmesterkæde skal have en ny ejermand efter nytår.

Allerede tidligt på aftenen blev der indledt sonderinger mellem de politiske grupper, hvor der blev forhandlet på tværs af blå blok og rød blok. Det virkede som om, at Henning Jensen Nyhuus ikke umiddelbart var klar til at forlade borgmesterposten.

Mandatfordelingen blev der ikke ændret på efter at cirka en tredjedel af stemmerne var talt op meget tidligt på aftenen. 15 til blå blok og 16 til rød blok – men den radikale Mogens Nyholm har gennem hele valgkampen stået fast på, at han ikke vil støtte Henning Jensen Nyhuus som borgmester – men han har ikke udelukket at støtte en anden socialdemokrat.

Henning Jensen Nyhuus og Mogens Nyholm har gennem den seneste fire-årige valgperiode ikke rigtig været på talefod.

Madié var ombejlet

Tidligt på aftenen var den konservative Daniel Madié en ombejlet mand. Han førte i løbet af aftenen separate forhandlinger med både Socialdemokraterne og Venstre.

På et tidspunkt forlod han forhandlingerne med Venstre, men blev hentet tilbage til mødelokalet af den tidligere venstreborgmester Michael Aastrup Jensen – ifølge Randers Amtsavis’ livedækning på avisens hjemmeside, der i dagens anledning var gratis at bruge.

Velfærdslistens Kasper Fuhr deltog også i forhandlinger med de borgerlige partier om en konstituering.

En lang nat venter

Forhandlingerne ventes at fortsætte langt ud på natten, og flere politikere gav undervejs udtryk for, at det ville blive en lang nat.

Venstre bliver byrådets største parti med 11 mandater (+2), mens socialdemokraterne får 10 (-3). Beboerlisten og Dansk Folkeparti får hver tre mandater – for begge partier er der tale om en fremgang på et mandat.

Derudover fik SF, Radikale Venstre og de konservative hver et mandat. For SF og konservative er det en tilbagegang, mens de radikales vægt i byrådssalen er uændret med et enkelt mandat.

Liberal Alliance får ikke plads i det nye byråd – hvilket er en smule overraskende, da partiet i de to meningsmåler, der er offentliggjort inden valget, stod til et enkelt mandat.