Den amerikanske præsidentkandidat Bernie Sanders, der, selv om han er uafhængig politiker, forsøger at blive demokraternes præsidentkandidat, hender inspiration i bl.a. Danmark, når han skal forklare sin politik, fremgår det af et interview med ham i det amerikanske tv-program “Late Show” med Stephen Colbert.
Et klip fra programmet, hvor han direkte henviser til Danmark, kan ses her via den amerikanske kongres’ dagblads – The Hill – hjemmeside.
Bernie Sanders, der er medlem af et af de to socialdemokratiske partier, der findes i USA, har været folkevalgt medlem af kongressen siden 1991 – først som det eneste medlem af repræsentanternes hus fra lilleputstaten Vermont i det nordøstlige USA – siden 2006 som senator fra staten.
Han blev genvalgt i 2012 med 71 procent af stemmerne.
Vermont er i øvrigt den eneste amerikanske stat, hvor der er tre dominerende partier i den lokale parlamentariske forsamling. Det tredje parti er Vermont Progressive Party, der har seks mandater ud af 150 medlemmer af det lokale repræsentanternes hus og tre mandater i det lokale senat med sammenlagt 30 medlemmer. Partiet støtter Bernie Sanders.
Socialdemokrat er liberal i USA
En opgørelse baseret på stemmeafgivning viste for kort tid siden, at Bernie Sanders er det medlem af kongressen, der stemmer tredjemest venstreorienteret – eller liberalt som de venstreorienterede hedder i USA.
Da Bernie Sanders bekendtgjorde, at han stiller op for at blive demokraternes præsidentkandidat, levnede ikke ret mange ham en jordisk chance mod demokraternes klare favorit Hillary Clinton.
Men hans græsrodskampagne – han få ingen støtte fra erhvervslivet som alle de andre kandidater gør i store lukkede valgfonde, men han får masser af små bidrag fra almindelige amerikanere – har siden starten stille og roligt halet ind på Hillary Clinton, så han fører over hende i de to første stater, der holder primærvalg – Iowa og New Hampshire.
På landsplan viste en undersøgelse foretaget af CNN for kort tid siden, at han kun er 10 procent efter den tidligere præsidentfrue. I en nyere måling mandag fra CNN har Hillary Clinton dog øget sit forspring, så hun nu fører med 18 procent..
Bernie Sanders, der er 73 år gammel, er den kandidat, der samler flest tilhørere til møder rundt omkring i landet. Samtidig benytter hans kampagnestab de nye elektroniske medier effektivt – f.eks blev der for nogle uger siden arrangeret små møder i mange tusinde amerikanske hjem, hvor Bernie Sanders via en videoforbindelse holdt en tale til dem alle på en gang.
Ekspansiv økonomisk plan vil spare penge
Fornylig blev hans økonomiske plan gennemgået af en økonomiprofessor, der havde beregnet, at planen på sigt ville spare det amerikanske samfund for 5.000 milliarder dollars om året, på trods af, at han vil gennemføre fuld offentlig sygesikring, gratis uddannelser til alle og hæve lønninger for det lavest lønnede. Han økonomiske plan er derfor genstand for en voldsom offentlig debat i USA i øjeblikket.
I det demokratiske parti er der endnu ikke en eneste landspolitiker, der har støttet hans kandidatur.
Mange kan godt lide hans budskab, men de tror ikke, at han kan vælges som præsident, fordi han erklærer sig selv som socialist – selv om det er en af de demokratiske af slagsen, fremgår det af en artikel i avisen The Hill.
Du kan tilmelde dig Nyhedsjagten.dk på Facebook her.