Den første af de 111 vindmøller, der skal opstilles i Kattegat mellem Grenaa og Anholt, har produceret den første strøm. Hermed er landets største vindmøllepark på vej i drift.Den 3,6 MW store mølle blev koblet på elnettet fredag ved middagstid og har lige siden leveret et sted mellem 2.000 og 4.000 kWh i timen til den danske elforsyning.
Møllen blev bygget færdig for et par uger siden, og Dong, der er entreprenør på byggeriet, er i løbet af nogle dage klar med endnu en mølle, der kan kobles på energiforsyningen.
Når hele Anholt Havmøllepark, der ligger på et areal på 88 kvadratkilometer cirka halvvejs mellem Grenaa og Anholt, er klar ved udgangen af 2013, vil de store møller midt i Kattegat stå for cirka fire procent af den samlede danske elforsyning – eller for strømmen til det der svarer til 400.000 husstandes årlige forbrug af elektricitet.
Stram tidsplan
Dong regner med at kunne opstille halvanden vindmølle om ugen i gennemsnit. Der er dog en meget stram tidsplan, der skal overholdes – bl.a. fordi opstillingen af møllerne skal ske i løbet af to vintre.
Derudover er sikkerheden i højsæddet, og der kan derfor ikke opstilles møller, hvis det blæser mere end 10 meter i sekundet. Skibet Sea Power måtte f.eks. vende tilbage til Grenaa Havn, der er udskibningshavn for projektet, da en af de to første møller skulle opstilles, på grund af voldsom blæst. Arbejdet forventes at ligge stille 40-45 procent af tiden.
Stopper ved 25 sekundmeter
Vindmøllerne kan starte når det blæser tre meter i sekundet, og stopper af sikkerhedshensyn, når det blæser 25 meter i sekundet. Møllernes vindfang er på 120 meter. De nyeste møller, hvoraf det opstilles en 7 MW møller på forsøgsstationen i Østerild, får et vindfang på mellem 150 og 160 meter.
De 111 fundamenter til møllerne har været klar et stykke tid, og står som gule betonblokke i det 88 kvadratkilometer store område, der strækker sig 19 kilometer fra nord til syd, og venter på møllerne, der er produceret af Siemens.
Der er cirka 19 meter vand på det område, hvor møllerne skal stå. Fundamentet rækker 20-30 meter ned i havbunden.
Vingerne bygges i Aalborg
Vingerne køres til Grenaa fra Aalborg, hvor de bliver bygget, mens vindmølletårnene – naceller – der bliver produceret i Østbirk, bliver sejlet til Grenaa fra Horsens.
Beskæftigelsen i forbindelse med Anholt Havmøllepark er vurderet til at være på 8.000 mandeår. Der er ikke lavet nogen præcis opgørelse over hvor mange af de arbejdspladser, der er danske, men umiddelbart skønnes det til at være omkring to tredjedele.
70 arbejdspladser
Når vindmølleparken er færdig og overgår til normal drift og vedligeholdelse giver det 70 arbejdspladser i Grenaa. De første til den faste stab er ansat.
Dong, der har solgt halvdelen af havmølleparken til pensionsselskaberne PensionDanmark og PKA, har sikret sig en afregningspris på 1,05 kr. for hver kWh, der bliver produceret på vindmøllerne de første 25 år. Derefter skal strømmen sælges til markedspris. Prognoser viser, at markedsprisen til den tid er væsentligt højere end i dag.
Hele projektet har et budget på mellem 10 og 11 mia. kr.