Frihedskæmper blev måske myrdet

KaiHolst-last-photo-1945 (1)Det norske statstv, NRK, har i påsken bragt en dokumentarfilm, der påstår at den norske modstandsmand Kai Holst blev myrdet lige efter krigen. Han begik ikke selvmord, som den officielle forklaring ellers lød på, da han blev fundet død i en trappeopgang i Stockholm med en pistol i hånden.

Dokumentarholdet bag filmen har gennemgået politiets efterforskning efter at svenske arkiver er blevet åbnet for offentligheden for kort tid siden. Derudover har tv-folkene talt med vidner og eksperter i den norske modstandskamp.

Desværre er det ikke muligt at se programmet på nrks hjemmeside – www.nrk.no – formentlig fordi producenterne håber at kunne sælge filmen til dansk tv. Jeg så den på kabeltv tirsdag eftermiddag, da den blev genudsendt, og det er en virkelig spændende og mystisk historie.

Der er stærke indicier på, at norske myndigheder og svensk politi fiflede med efterforskningen. Kun fordi Kai Holsts bror og den øvrige familie aldrig har troet på historien om selvmord, er sandheden måske ved at dukke op.

Samtidig er vigtige norske dokumenter i sagen forsvundet.

For at få et indtryk af hvad sagen handler om, kan man dog læse denne artikel på nrks hjemmeside: http://www.nrk.no/ytring/kai-holst-_-en-norsk-tragedie-1.10963279

Frank Helbo