Grønne afgifter virker

Udgifter til benzinafgifter i de danske husholdninger er faldet, fordi vi vælger at køre rundt i mindre biler, der kører længere på en liter benzin.
Udgifter til benzinafgifter i de danske husholdninger er faldet, bl.a.  fordi vi vælger at køre rundt i mindre biler, der kører længere på en liter benzin.

Hvis man tager hensyn til inflationen, så er de danske husholdningers gennemsnitlige betaling af miljøafgifter faldet de seneste år. Det skriver Århus Stiftstidende søndag den 16. februar.

Danmarks Statistik begyndte i 1995 at registrere husholdningernes gennemsnitlige betaling af miljøafgifter. Dengang betalte husholdningerne i gennemsnit 12.200 kroner om året.

Hvis man regulerer for 19 års inflation ville det svare til et beløb på 17.650 kroner om året i 2012. Det rigtige tal var imidlertid kun 16.600 kroner.

Flere små biler

Det er sket samtidig med, at der f. eks. er kommet flere biler på vejene.

“Vi vælger den lille sparegris i stedet for det store benzinslugende skrummel,” siger forbrugerøkonom hos Nordea Ann Lehmann Erichsen til Århus Stiftstidende.

Hun mener også, at fradraget for håndværkerudgifter, der udløb ved årsskiftet, har haft en positiv effekt. Mange huse har f. eks.  fået nye vinduer med energiglas eller fået bedre isoleret og har på den måde sparet på varmeudgifterne.

“Det har været med til at husstandenes miljøregning er mindre nu end tidligere,” siger Ann Lehmann Erichsen.

“Simpelthen fordi vi tænker os om.”

Målsætningen

Målsætningen med miljøafgifterne, der rigtig tog fart i begyndelsen af 90-erne under statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S), var netop at påvirke husstandenes og virksomhedernes beslutninger , så de tager mere hensyn til miljøet.

Udover afgifter på el, vand og varme i husholdningerne indgår en række andre afgifter i beregningerne – f. eks. afgifter på flyrejser og benzinafgifter.

Udgivet
Kategoriseret som Nyheder