Økologisk eksport er steget med 31 procent (Opdateret)

Næste store, fælles eksportfremstød finder sted til februar, hvor Økologisk Landsforening samler en række danske øko-virksomheder på verdens største økologiske messe, BioFach, der afholdes hvert år i Nürnberg. Foto: Økologisk Landsforening.
Næste store, fælles eksportfremstød finder sted til februar, hvor Økologisk Landsforening samler en række danske øko-virksomheder på verdens største økologiske messe, BioFach, der afholdes hvert år i Nürnberg. Foto: Økologisk Landsforening.

Eksporten af dansk økologi buldrer derudaf. Danske virksomheder eksporterede økologiske fødevarer for 1.533 mio. kroner i 2013, hvilket er en stigning på 31 procent fra 2012 til 2013. Det viser netop offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik. Dermed sætter dansk, økologisk eksport rekord for ottende år i træk med den største vækst nogensinde, skriver Økologisk Landsforening i en pressemeddelelse.

“Danmark er kendt for at være verdens førende økologi-nation, og vi er hjemland for en række af verdens største økologiske virksomheder – eksempelvis inden for mejeri og kød,” siger Helene Birk, export manager i Økologisk Landsforening.

“Desuden har vi en af verdens mest innovative og hurtigst voksende økologiske sektorer med cirka 150 eksporterende, økologiske virksomheder. Og vores økologiske eksport når så langt som til bl.a. Kina, Korea og USA.”

Hvis eksporten fortsætter sin nuværende vækst, vil den ramme den officielle målsætningen om to mia. allerede fire-fem år før tid.

“Den positive eksportudvikling er med til at øge den økologiske produktion i Danmark – til gavn for dansk miljø, natur og grundvand – og skaber flere grønne jobs herhjemme,” påpeger Helene Birk.

Økologiske mejeriprodukter

Eksporten af økologiske mejeriprodukter står for den største vækst på 56 procent.

Tyskland og Sverige er fortsat de største eksportmarkeder for danske øko-virksomheder og udgør tilsammen 66 procent af eksporten.

En af de danske øko-virksomheder, der øger sin eksport til bl.a. disse markeder i øjeblikket, er Ørbæk Bryggeri på Fyn.

“Både 2013 og 2014 har været rigtigt gode, og vores eksportomsætning er vokset med 20-30 procent begge år, siger Niels Rømer, direktør og ejer, Ørbæk Bryggeri.

“Efterspørgslen fra Sverige er vokset markant, og vi har mere end fordoblet eksporten til det svenske marked her i 2014.” 

Kina vokser kraftigt

Helene Birk påpeger, at også eksporten til lande uden for EU vil vokse i de kommende år. Alene eksport af dansk økologi til Kina er vokset fra 0 procent af den samlede øko-eksport i 2012 til seks procent i 2013.

Virksomhederne i den økologiske branche står sammen om en lang række fælles fremstød på eksportmarkederne – eksempelvis på messer og i møder med udenlandske indkøbere.

“De fælles fremstød giver gennemslagskraft og kan aflæses i resultaterne,” siger Mads Quistgaard, adm. direktør hos Aalbæk Specialiteter og formand for de økologiske virksomheders producentsammenslutning, Organic Denmark Export.

“Inden for det seneste år har Økologisk Landsforening sammen med virksomhederne åbnet dørene til indkøbskontorerne hos mere end 20 dagligvarekæder og grossister på de vigtigste eksportmarkeder.”

Danmark er det land i verden, hvor økologisk producerede fødevarer fylder mest i detailhandelen med fødevarer. 7,6 procent af varerne var i 2012 økologiske.

Importen af økologiske fødevarer har alle årene, hvor der er lavet statistik for det – siden 2003 – været større end eksporten. Men gabet er kommet tættere på at være lukket.

I 2012 var handelsunderskuddet på ca. 374 mio. kroner. I 2013 var underskuddet cirka 254 mio. kroner.

Lettere redigeret pressemeddelelse fra Økologisk Landsforening.

Du kan tilmelde dig Nyhedsjagten.dk på Facebook her.

Udgivet
Kategoriseret som Nyheder