Randers: Ingen målinger ramte plet

Ingen af de to meningsmålinger ramte plet, da de skulle forudse hvordan mandatfordelingen i byrådssalen ville blive. Foto: Randers Kommune
Ingen af de to meningsmålinger ramte plet, da de skulle forudse hvordan mandatfordelingen i byrådssalen ville blive. Foto: Randers Kommune

Der var ikke nogen af de to meningsmålinger, der blev offentliggjort forud for kommunalvalget i Randers, der ramte plet med deres forudsigelser. InFact, der lavede en måling for Radio ABC, ramte fire mandater forkert, mens TNS Gallup, der lavede en måling for Randers Amtsavis, ramte otte mandater forkert.

Begge målinger viste, at Liberal Alliance ville komme i byrådet med et enkelt mandat, men det kom partiet ikke. Dansk Folkeparti fik i begge målinger fire mandater. Det rigtige resultat blev 3.

InFact og Radio ABC ramte desuden forkert med hensyn til Socialdemokraterne – spåede ni i stedet for resultatet på 10. Endelig fik Beboerlisten tre mandater i modsætning til de spåede to mandater.

Randers Amtsavis og TNS Gallup mente, at SF ville få to mandater – det blev kun til et og endda det yderste (nummer 31) af slagsen. Derudover mente Randers Amtsavis og TNS Gallup også, at Beboerlisten kun ville få et mandat, mens stemmeoptællingen viste tre.

To ved siden af for Venstre

Til gengæld spåede Randers Amtsavis og TNS Gallup at Velfærdslisten ville få to mandater. Det blev kun til et. Og hos Venstre var der igen to mandater forkert – resultatet sagde 11, mens målingen regnede med ni mandater.

Randers Amtsavis og TNS Gallup skylder også at forklare, hvordan spådommen i det interne valgforbund mellem Velfærdslisten og Beboerlisten kunne vise to mandater til Velfærdslisten og et mandat til Beboerlisten når meningsmålingen viste, at Beboerlisten fik flere krydser end Velfærdslisten.

Hvis man går ud fra den procentvise andel af stemmerne er det igen InFact, der er tættest på det rigtige resultat. Det er dog svært at lave en nøjagtig opgørelse, da det ser ud til, at Randers Amtsavis og TNS Gallup har regnet tvivlerne og dem der ikke ville stemme med i den første procentvise opgørelse, så man ikke kommer op på en samlet andel på 100 procent.

For eksempel spår  Randers Amtsavis og TNS Gallup, at Socialdemokraterne ville få 23 procent, mens det virkelig resultat blev 31,4 procent. Venstre blev spået til 18 procent, mens det virkelige resultat blev 32,1 procent.

Få er blevet spurgt

Begge meningsmålinger er kendetegnet ved, at det er forholdsvis få personer, der er spurgt i meningsmålingerne. Omkring 800 er spurgt af InFact og Radio ABC, mens der deltog omkring 500 i TNS Gallup og Randers Amtsavis’ undersøgelse.

Normalt siger man, at der skal være omkring 1000-1200 personer for at opnå et godt resultat med mindst mulig usikkerhed.

Udgivet
Kategoriseret som Nyheder