Trump vinder den sidste stat

Donald Trump
Donald Trump.

WASHINGTON: Donald Trump er nu officielt erklæret vinder af valgmændene fra den sidste stat, hvor man har været længe om at få talt stemmer fra præsidentvalget for tre uger siden: Michigan. Det oplyser nyhedsbureauet AP tirsdag eftermiddag dansk tid.

Staten har 16 valgmænd, og det betyder, at Donald Trump har 306 stemmer, når valgmandskollegiet samles for officielt at vælge USA’s 45. præsident midt i december, mens Hillary Clinton har 232 stemmer.

Hvis det var den person, der fik flest stemmer fra vælgerne, der ville blive præsident, ville Hillary Clinton have vundet klart. Hun har nemlig fået 62,521,739 stemmer, mens Donald Trump kun fik 62,521,739 stemmer. Det er en forskel på cirka 1,3 mio. stemmer – svarende til 1 procentpoint.

Det hænger blandt andet sammen med, at Donald Trump vandt flere af de tynd beboede stater, hvor en valgmand er “billig” ( ca. 150.000 vælgere), mens Hillary Clinton har vundet stater, hvor en valgmand er “dyr” (ca. 650.000 vælgere).

De grønne, hvis kandidat Jill stein fik omkring 1 procent af stemmerne ved valget, har imidlertid bebudet, at hun vil bede om gennemgang af valgresultatet i flere stater. Hun har allerede sat processen i gang i Wisconsin, hvor gennemgangen begynder senere på ugen, og hun har foretaget de første juridiske skridt i andre stater.

Pengene til at igangsætte omtællingen har hun skaffet via crowdfunding.

Baggrunden for ønsket er blandt andet en rapport for flere it-eksperter, der bl.a. peger på uregelmæssigheder i forbindelse med afstemningen i Wisconsin. Her har de enkelte valgkredse valgt at opgøre stemmerne på forskellige måde.

Nogle valgkredse i Wisconsin bruger elektronisk afstemning med valgmaskiner, der er omkring 25 år gamle, mens andre valgkredse stadig holder fast i papir og blyant. I de valgkredse, hvor der bruges valgmaskiner, har Trump fået flere stemmer end i de valgkredse, hvor man bruger papir og blyant.

Allerede før valget blev der advaret imod, at det er nemt at hacke det elektroniske system, som de 25 år gamle valgmaskiner benytter.

De seneste år har flere amerikanske politiske institutioner oplevet hackerangreb fra udenlandske magter. Derudover har et angreb på det demokratiske partis it-system kunnet spores tilbage til en russisk virksomhed, som menes at arbejde for den russiske regering.

IT-eksperterne skriver i deres rapport, at de frygter at russiske hackere har infiltreret det elektroniske valgsystemt it-netværk i Wisconsin, hvor Trump vandt en del mere end meningsmålingerne viste.

Gennemgangen af stemmeafgivningen i Wisconsin skal være overstået senest den 13. december.

Du kan tilmelde dig Nyhedsjagten.dk på Facebook her.

Udgivet
Kategoriseret som Nyheder