TV2 viser engelsk krimiserie med Sofie Gråbøl

Sofie Gråbøll spiller politiker i en ny engelsk krimi. Foto: TV2
Sofie Gråbøll spiller politiker i en ny engelsk krimi. Foto: TV2

TV2 viser fra søndag den 1. marts en ny engelsk krimiserie i 11 afsnit, hvor Sofie Gråbøl spiller det som TV2 i en pressemeddelelse kalder en bærende rolle.

Serien havde premiere på en af de engelske sky-kanaler 29. januar, og de engelske tv-seere har altså endnu ikke set det sidste afsnit endnu.

Serien foregår i den lille by Fortitude nord for polarcirklen. Det er en af de sikreste byer i verden, og der har aldrig været et eneste tilfælde af voldelig kriminalitet. I dette fast sammentømrede øsamfund, hvor indbyggerne er dybt afhængige af hinanden, bliver alle berørt af et blodigt mord, og forbrydelsens gru truer ikke bare sammenholdet, men hele den skrantende minebys fremtid.

Den lokale politichef, sherif Dan Anderssen (Richard Dormer), efterforsker mordet sammen med den britiske kriminalkommissær Eugene Morton (Stanley Tucci), der ankommer fra fastlandet så hurtigt, at man må spørge sig selv, hvad han ved – og hvornår han egentlig vidste noget. Imens de to politifolk forsøger at få styr på, hvad der er op og ned i sagen om det bestialske mord, vokser deres mistillid til hinanden.

Sofie Gråbøll spiller guvernør

Mordet er intet mindre end en katastrofe for Fortitudes guvernør, Hildur Odegard (Sofie Gråbøl), der har store planer for områdets fremtid som turistmål i den dyre ende af skalaen. Og for den aldrende naturfotograf, Henry Tyson (Michael Gambon), som kun har få uger tilbage at leve i, bliver mordet den katalysator, der får lavinen til at rulle – og det fører i sidste ende til afsløringen af en af Fortitudes dybeste og mørkeste hemmeligheder.

Der en række store stjerner i de bærende roller i ‘Fortitude’. Britiske Richard Dormer, der spiller sherif Anderssen, er bl.a. kendt fra rollen som Beric Dondarrion i tredje sæson af ‘Game of Thrones’. Danske Sofie Gråbøl, som spiller guvernøren, blev international stjerne som Sarah Lund i DRs ‘Forbrydelsen’, der tog ikke mindst englænderne med storm.

Amerikanske Stanley Tucci, der har rollen som kriminalkommissær Morton, spillede Caesar Flickerman i første del af ‘The Hunger Games’ – en rolle, han vender tilbage til i anden del, der ventes at nå de danske biografer i november.

Og irske Michael Gambon har et utal af store roller bag sig – bl.a. udødeliggjorde han Philip Marlow i 1986 i tv-serien ‘Den syngende detektiv’, men den yngre generation kender ham formentlig bedst som professor Dumbledore i ‘Harry Potter’-filmene.

Fan af Michael Gambon

Om baggrunden for at medvirke i ‘Fortitude’ siger Sofie Gråbøl til Sky Vision:

“Michael Gambon i ‘Den syngende detektiv’ gjorde et meget stort indtryk på mig, da jeg var ung, og jeg er stor beundrer af Stanley Tucci,” siger Sofie Gråbøl.

“Det var utroligt at få muligheden for at arbejde sammen med de to fantastiske skuespillere, de er i sandhed store. Desuden har jeg ikke spillet mange karakterer med magt, og rollen som guvernør Odegard appellerede straks til mig. Et magtsøgende menneskes sind er interessant at arbejde med.”

‘Fortitude’ foregår i et fiktivt landskab, der minder meget om Svalbard, men serien er filmet i Island og i Storbritannien.

– Jeg har altid haft lyst til at tage til Island, og det var lige så bjergtagende smukt, som jeg havde forestillet mig. Vi har jo ikke så kolde vintre i Danmark, og vi har ingen dramatisk natur, så det var et meget eksotisk sted at være og stadig føle sig hjemme som skandinav, fortæller Sofie Gråbøl.

Et særligt sammenhold

Hele holdet af skuespillere var langt hjemmefra, og tiden i Island gav et særligt sammenhold og fællesskab.

– Vi havde god tid til at lære hinanden at kende, vi gik ture, og vi spiste sammen. Maden var så god, og islandsk lam og rensdyrkød er fantastisk. Og Michael Gambon fortalte historier, der fik os alle sammen til at grine, siger Sofie Gråbøl.

Efter premiereafsnittet, der er 90 minutter langt, får serien fast sendeplads mandag kl. 22.40.

Du kan tilmelde dig Nyhedsjagten.dk – TV på Facebook her.

Redigeret pressemeddelelse fra TV2.

Udgivet
Kategoriseret som Nyheder, TV