Et stort tyveri af værktøj for flere hundrede tusinde kroner fra en nærliggende arbejdsplads fik sikkerhedsorganisationen bag arbejdspladsen ved det nye Skejby Sygehus til at gennemgå alle foranstaltninger.
Projektleder Rasmus Walter Jensen fik travlt om morgenen mandag 16. september, da han hørte om et stort tyveri af udstyr og værktøj fra byggepladsen ved det nye Ikea varehus. Den ligger ikke langt fra den arbejdsplads, hvor han selv er ansvarlig for, at alt foregår som det skal – nemlig byggepladsen ved det nye storsygehus i Skejby ved Aarhus.
– Vi frygtede lidt, at det kunne blive os kort tid efter, fortæller han her et par måneder efter.
– Så derfor besluttede vi os hurtigt for at lave en grundig gennemgang af hele det set-up, som vi har lavet i forbindelse med driften af byggepladsen – altså en form for vores egen audition eller sikkerhedskontrol. Vi kontaktede alle vores leverandører og andre samarbejdspartnere, og gennemgik det hele med en tættekam. Heldigvis kunne vi bagefter konstatere, at alt var, som det skulle være.
Og der er ellers nok at holde styr på i forbindelse med byggeriet af det nye Skejby Sygehus, hvor anlægsbudgettet er 6,4 milliarder kroner.
Der er sammenlagt fire kilometer hegn omkring hele byggepladsen. Der er sat overvågningskameraer op flere steder for at holde ubudne gæster væk. Nogle af kameraerne flyttes med mellemrum, så det ikke er muligt altid at regne ud, hvor dækningen er svagest.
Samtidig er der en portvagt, der er bemandet fra kl. 6.00 om morgenen til kl. 18.00 om aftenen.
Forbud mod hvide plader
– Vi har for eksempel besluttet os for, at vi ikke vil have biler på hvide plader ind på byggepladsen, fortæller Rasmus Walter Jensen.
– Vi gør i øvrigt meget for at undgå køretøjer på byggepladsen. Rundt omkring er der bure og kasser, hvor håndværkerne kan låse deres værktøj inde, når de går hjem efter fyraften. Det er vores indtryk, at det er håndværkerne godt tilfredse med. Så er de fri for at slæbe værktøjet ud og ind af bilerne på alle arbejdsdagene.
Alle, der arbejder på det nye sygehus, er registreret med et personligt plastikkort, som de skal bruge til at lukke sig ind og ud af arbejdspladsen med. Kortene udstedes løbende, som der bliver brug for nye folk på pladsen.
Derfor er der altid styr på, hvem der er på arbejdspladsen, hvis der skulle opstå nogle situationer, hvor der er behov for at finde ud af, hvem der har været i et bestemt område på et bestemt tidspunkt.
Alle skal på kursus
Alle, der arbejder på byggepladsen, skal igennem et lille kursus, hvor blandt andet sikkerhedsreglerne og ordensreglerne bliver gennemgået.
– Der forsvinder altid en lille smule på sådan en stor arbejdsplads som den her, men vi har slet ikke været ude for nogen voldsomme tyverier af værktøj eller byggematerialer. Så systemet virker, siger Rasmus Walter Jensen.
Uden for normal arbejdstid – i den periode, hvor der ikke er en portvagt – er vagtselskabet Securitas hyret til med mellemrum at dukke op på byggepladsen for at tjekke, om alt er, som det skal være.
– Vagtselskabet kommer med uregelmæssige mellemrum, så det aldrig er et fast skema, der afgør, hvornår der aflægges kontrolbesøg, siger Rasmus Walter Jensen.
Vagtpersonalet sørger også for, at leverandører af materialer til byggepladsen kan komme ind på pladsen i de perioder, hvor portvagten ikke er bemandet.
Der er for kort tid siden indført et system, hvor der kan afleveres materialer og maskiner døgnet rundt. Eneste betingelse er, at leverandøren har reserveret en tid på forhånd i et online bookingsystem.
– Vagten får så et af sine besøg på stedet til at passe med, at der er leverandører, der vil ind på pladsen, fortæller Rasmus Walter Jensen.
Overvågning fra Glostrup
Der er altid nogen, der holder øje med pladsen. Når der ikke er vagtfolk, der tjekker pladsen fysis, sidder der folk i Securitas’ vagtcentral i Glostrup, der med hjælp af kameraerne holder øje med, hvad der sker på byggepladsen. Derudover er der følere, som reagerer, hvis der bevæger sig folk rundt på pladsen. Og så risikerer de at få tændt en projektør eller to lige op i hovedet.
Hele det sikkerhedsmæssige set-up er udviklet af Region Midtjylland i forbindelse med planlægningen af byggeriet, og det bliver formentlig opbygget et tilsvarende apparat, når regionen i den nærmeste tid går i gang med at bygge et andet stort sygehus i Gødstrup ved Herning.
Artiklen har været bragt i fagbladet Byggeteknik.