Demokrater ønsker uafhængig senator som præsident

bernieEn fraktion i det demokratiske parti i USA, der kalder sige Progressive Democrats, ønsker at den uafhængige senator fra staten Vermont, Bernie Sanders, skal stille op som demokratisk præsidentkandidat mod Hillery Clinton i 2016.

Bernie Sanders er medlem af et af de to socialdemokratiske partier i USA, der normalt ikke opstiller kandidater til valg, og han har været medlem af kongressen siden 1991 – først som medlem af Repræsentanternes Hus og fra 2006 som en at de to senatorer fra den lille nordøstlige stat.

Han samarbejder i det daglige med demokraterne, men hans officielle betegnelse i kongressen er uafhængig senator.

Støttemøder

Progressive Democrats har i den kommende tid indkaldt til møder i både delstaterne Iowa og New Hampshire, der traditionelt er to vigtige delstater i de amerikanske primærvalg, når de to store partier skal vælge deres præsidentkandidater.

Progessive Democrats har startet en inderskriftindsamling for at overtale Bernie Sanders til at stille op.

Bernie Sanders, der er en populær politisk skikkelse i staten Vermont, har sagt, at han overvejer at stille op, men at han kræver en bred bevægelse, der vil støtte ham i bestræbelserne på at nå det højeste politiske embede i USA.

Sagde nej til demokraterne

Demokraterne i Vermont har tidligere i forbindelse med valg til kongressen nomineret ham som deres kandidat – i erkendelse af, at det ikke ville være muligt at slå ham, ligesom ingen fremtrædende republikanerne ville stille op imod ham ved valget i 2012, hvor han blev genvalgt sikkert. Han tog dog ikke imod demokraternes nominering, hvilket ville betyde, at han skulle opgive sin status som uafhængig.

Bernie Sanders har endnu ikke endeligt besluttet sig for at stille op, og politiske iagttagere vurderer, at han både overvejer at stille op som demokrat eller som uafhængig kandidat.

De færreste tror dog, at Bernie Sanders, der er 73 år, har en realistisk chance for at blive valgt som præsident. Dertil er han for venstreorienteret – eller liberal, som det hedder i den politiske dagligdag i USA.

Større politisk indflydelse

Men gode resultater i forbindelse med de første primærvalg vil kunne styrke hans politiske indflydelse i det demokratiske parti og kongressen.

Bernie Sanders er den 17. maj hovedtaler ved en demokratisk middag i Clinton County i Iowa, hvor hovedformålet er at skrabe penge sammen til en demokratisk valgfond.

I politiske debatter henviser Bernie Sanders ofte til de nordiske lande, når han bliver spurgt om hvor i verdens hans politiske ideer er gennemført – når det handler om energipolitik henviser han specielt til Danmark.

Se tv-interview med Bernie Sanders her.

Udgivet
Kategoriseret som Nyheder