Konservative eu-modstandere fører eu-valg i Storbritannien

Det britiske konservative eu-modstanderparti UKIP ser ud til at blive det største parti, når briterne går til valgurnerne for at vælge medlemmer af EU-Parlamentet senere på måneden. Det viser to meningsmålinger fra søndagsaviserne Sunday Times og Sun on Sunday.

I både Sunday Times og Sun on Sunday står partiet til at få 29 procent af stemmerne. Det konservative regeringsparti står til henholdsvis 22 og 23 procent af stemmerne, mens Labour – de britiske socialdemokrater – har henholdsvis 28 og 26 procent.

Så det kan nemt gå sådan, at UKIP bliver det største parti ved eu-valget – dog er føringen ikke stor over for Labour.

Hvis der skulle stemmes til parlamentet i London i dag, ser det ud til, at Labours leder Ed Millibrand kan blive premierminister i en labourflertalsregering. Partiet står til 36 procent af stemmerne, og der kan på baggrund af det engelske valgsystem med valg i enkeltmandskredse opstå den besynderlige situation, at et parti kan få absolut flertal i parlamentet selv om partiet kun får en tredjedel af stemmerne.

De to regeringspartier – de konservative og liberaldemokraterne – er i krise, selv om David Cameron er den foretrukne premierminister, hvis briterne skulle vælge landets leder ved et direkte valg.

De konservative står til 33 procent af stemmerne, mens liberaldemokraterne kun kan måle en vælgerandel på 8. UKIP planlægger også at stille op til næste parlamentsvalg, og partiet står til 14 procent af stemmerne.

Valgsystemet gør, at UKIP næppe får mange medlemmer valgt i parlamentet, og de vil hovedsageligt tage stemmer fra de konservative, der fører en eu-venlig linje i den europæiske politik.

Derfor står Labour i øjeblikket til et rigtigt godt valg, selv om der kan ske meget inden briterne skal til valgurnerne senest næste år.

Udgivet
Kategoriseret som Nyheder

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *