TV: Netflix overtager “Forbrydelsen”

Sarah Linden er amerikansk tvs svar på Sara Lund - spillet af Mireille Enos. Foto: Fox Televison
Sarah Linden er amerikansk tvs svar på Sara Lund – spillet af Mireille Enos. Foto: Fox Televison

Den populære amerikanske streamingtjeneste Netflix, der laver sine egne tv-serier, har besluttet at deltage i produktionen af en fjerde sæson af den amerikanske tv-serie “The Killing”, der bygger på de populære DR1-serie Forbrydelsen.

Der bliver tale om en afsluttede fjerde sæson, der kun bliver på seks afsnit – mod de tidligere sæsoner, der hver har indholdt 12-13 afsnit.

Netflix var også med i tredje sæson af serien sammen med Fox Television, der selv stod for de to første sæsoner af serien, men Fox Televison er nu stået af projektet.

26 afsnit

De to første sæson af The Killing var en amerikansk “oversættelse” af “Forbrydelsen 1” på tilsammen 26 afsnit – den danske udgave var på 20 afsnit.

Tredie og den kommende fjerde sæson af “The Killing” er helt selvstændige afsnit uden forbindelse til “Forbrydelsen 2” og “Forbrydelsen 3”.

Den kommende sæson går ud på opklaring af et mord på et amerikansk militærakademi, mens den amerikanske Sara Lund – Sarah Linden – i tredie sæson har forladt politiet, men vender tilbage, da en gammel sag, som hun har arbejdet med tidligere, bliver vagt til live igen.

Makkeren overlevede

En væsentlig forskel på den danske og den amerikanske udgave af “Frorbrydelsen” er at amerikanerne åbnebart ikke kunne nænne at aflive Sara Lunds makker fra de første afsnit Jan Mayer, der blev spillet af Søren Malling.

Sarah Lindens makker Stephen Holder, der spilles af den svensk-amerikanske skuespiller Joel Kinneman, der tidligere har haft roller i den svenske krimiserie om politimanden Johan Falk, er en gennemgående figur i hele serien.

Den amerikanske udgave af serien er mere mørk og dyster i sit univers end det danske oplæg,  og flere anmeldere mente da også, at der er et strejf af kultserien “Twin Peaks”, som filminstruktøren David Lynch lavede i 1990, i den amerikanske version.

Rosie Larsen

Fælles for de to serier er da også, at serierne starter med et mord på en ung kvinde – i den danske udgave Nana Birk Larsen, i den amerikanske Rosie Larsen – men forskellen er, at “The Killing” bevarer sit realistiske skær, hvilket man ikke kan påstå om “Twin Peaks”, hvor opklaringen af morten Laura Palmer udvikler sig ind i det overnaturlige.

De amerikanske tv-folk blev opmærksom på “Forbrydelsen”, da serien i 2007 og 2008 var nomineret til en Emmy som årets bedste internationale tv-serie – dog uden af vinde.

Serien var starten på en dansk bølge i Storbritannien, hvor interessen for danske tv-serier steg dramatisk. Forbrydelsen 1 startede først på en bbc-nichekanal, men seerne var vilde med serien, der hurtigt blev flyttet over på BBC1.

“The Killing” bliver på dansk tv vist på Kanal 5, men den kan også ses på Netflix. De tre første sæsoner af “The Killing” kan ses nu på Netflix, men det vides ikke hvornår fjerde del bliver tilgængelig.