Norddjurs Kommune vil ikke offentliggøre navnene på private bidragsydere, der ved sidste kommunevalg gav mere end 20.000 kroner i donation til to af de lister, der opstillede kandidater. Det skriver Jyllands-Posten.Lovgivningen siger ellers, at alle partier, der modtager donationer på mere end 20.000 kroner, skal offentliggøre navnene.
Jyllandsposten har bedt om aktindsigt i alle landets kommuner for at se, hvem der yder bidrag til politiske partier. De politiske partiet skal aflevere deres regnskaber til kommunerne, hvis de skal have andel i de kommunale tilskud til politisk aktivitet, der gives i forhold til de stemmetal, som partierne har opnået ved kommunalvalg.
Roskilde offentliggør navnene
Kun otte ud af 98 kommuner oplyste, at der ifølge regnskaberne var ydet bidrag på over 20.000 kroner fra privatpersoner. Kun Roskilde Kommune oplyste navnene på bidragsydere, mens syv kommuner – deriblandt Norddjurs Kommune – overstregede navnene på bidragsyderne, da partiernes regnskaber blev udleveret.
Der var to lister, der ved valget i 2009 i Norddjurs fik valgkampstøtte fra privatpersoner på over 20.000 kroner fra mindst en enkelt donator. Det var Socialdemokraterne og Borgerlisten Norddjurs.
Journalist fra DR fik afslag
Hemmeligholdelsen baserer sig på en afgørelse fra i sommer, hvor en journalist fra Danmarks Radio i økonomi- og indenrigsministeriet fik afslag på at få oplyst navnet på en privatperson, der havde doneret mere end 20.000 kroner til et parti eller en lokallistes valgkamp.
Der var tale om særligt følsomme personlige oplysninger, som der ifølge offentlighedsloven ikke er adgang til – mente man i ministeriet.
Den afgørelse er formentlig korrekt, mener mediejurist Oluf Jørgensen fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole. Han henviser til, at der mangler en klar bestemmelse i loven fra 1995 om åbenheden i kommunerne, selv om daværende indenrigsminister Birte Weiss i bemærkningerne til lovforslaget giver udtryk for, at loven også vil gælde i landets kommuner.
Ombudsmanden
Det er hans juridiske kollega på Aarhus Universitet, Jørgen Albæk, uenig med ham i. Han er ekspert i partistøtte, og opfordrer til, at afgørelserne bliver indbragt for ombudsmanden.
“Hele filosofien er, at penge kan skabe afhængighed, og derfor er det vigtigt at vide, hvor de store penge kommer fra,” siger han til Jyllands-Posten.
“Så må vælgerne jo selv bedømme, om de synes, at det er forkert.”