Randers: Venstre vil igen af med udvalgsformænd (Opdat.)

Randers Kommune er landets billigste, når det handler om pasning af to børn. Foto: Randers Kommune
Randers Kommune er landets billigste, når det handler om pasning af to børn. Foto: Randers Kommune

Efter Venstre har fået flertal i Randers Byråd sammen med Dansk Folkeparti vil partiet igen forsøge at få gennemført en aftale om en omkonstituering af byrådet sammen med Socialdemokraterne. Det oplyser gruppeformand Anders Buhl Christensen (V) til TV2 Østjylland efter et møde i partiets byrådsgruppe søndag.

Venstres byrådsgruppe fik tidligere på ugen to ekstra medlemmer, da Socialdemokraterne Ole Skiffard og Susanne Ringe sørensen efter byrådsmødet mandag meddelte, at de skifter parti på grund af splittelse i den socialdemokratiske byrådsgruppe om bl.a. en omkonstituering.

Ole Skiffard nævnte blandt andet offentligt, at nogle i Socialdemokraterne ville have ham eklkluderet af partiet, fordi han stemte imod forslaget til en ny skolestruktur.

Illoyale

Målsætningen med en omkonstituering er at komme af med de små partiers udvalgsformænd, som Venstre og Dansk Folkeparti og dele af Socialdemokraternes byrådsgruppe bl.a. mener har været illoyale over for flertallet i byrådet, i forbindelse med at de tre partier vedtog en ny skolestruktur for nogle måneder siden.

“Vi mener, det er bedst for byen og for kommunen, at vi får lavet et bredest muligt flertal omkring en omkonstituering,” siger Anders Buhl Christensen til TV2 Østjylland.

“Vi vil forsøge at få Socialdenokratiet med på en aftale, men de har ikke nogen vetoret.”

Udvalg kan vælte formand

Ifølge styrelsesloven for kommunerne kan medlemmerne i et udvalg vælge en ny formand, når der er flertal for det. Derimod kan en byråd ikke vælge en ny borgmester midt i en byrådsperiode, selv om han eller hun skulle få et flertal imod sig.

Fire af modstandere mod den nye skolestruktur er Bjarne Overmark (Beboerlisten), der er formand for børn- og ungeudvalget, Daniel Madié (C), der er formand for erhvervs- og landdistriktudvalget, Mogens Nyholm (R), der er formand for kulturudvalget, og Kasper Fuhr (Velfærdslisten), der er formand for socialudvalget.

I farezonen

Hvis ikke DF og V kan få Socialdemokraterne med på en ny aftale, så kan de selv gennemføre et formandsskifte i de udvalg, hvor de har flertal. Det vil efter oplysningerne på Randers Kommunes hjemmeside betyde, at formanden for kulturudvalget Mogens Nyholm (R), formanden for sundheds- og ældreudvalget Leif Gade (S) og formanden for erhvervs- og landdistriktsudvalget Daniel Madié (C) er i farezonen.

Derimod har de to borgerlige partier ikke umiddelbart flertal til at vælge Kasper Fuhr (Velfærdslisten) og Bjarne Overmark (Beboerlisten), som er de to udvalgsformænd, som Venstres gruppeformand Anders Buhl Christensen har rettet den hårdeste kritik mod. Her skal de have hjælp fra Socialdemokraterne.

Den socialdemokratiske byrådsgruppe holder møde mandag aften, hvor partiets landssekretær Lars Midtiby vil være tilstede.

Du kan tilmelde dig Nyhedsjagten.dk – Randers på Facebook her

Udgivet
Kategoriseret som Randers