Regeringen kan blive presset til en finansskat

Statsminister Helle Thorning-Schmidt kommer formentlig inden længe til at ændre holdning til finansskat. Foto: Statsministeriet/Agnete Schlichtkrull
Statsminister Helle Thorning-Schmidt kommer formentlig inden længe til at ændre holdning til finansskat. Foto: Statsministeriet/Agnete Schlichtkrull

Presset vokser på statminister Helle Thorning-Schmidt og den danske regering, når det handler om indførelse af en skat på finansielle transanktioner i EU. I Tyskland har de kristelige demokrater og socialdemokraterne nemlig besluttet at gå ind for en finansskat i det regeringsgrundlag, som de to partier i øjeblikket forhandler.

Det betyder, at der nu er 11 medlemslande i EU, der går ind for en finansskat under en eller anden form.

Det er dog stadig et mindretal, men det afgørende kan være, at nu går både Frankrig og Tyskland, der normalt betragtes som de mest toneangivende lande i EU, ind for en finansskat. Så meget peger i retning af, at finansskatten bliver gennemført på et tidspunkt.

I den danske trepartiregering er det specielt de radikale, der er modstandere af en sådan skat – blandt andet fordi partiet frygter, at det vil betyde, at handlen med værdipapirer vil flytter andre steder hen – steder hvor der ikke er skat på bl.a. køb af aktier.

Radikale: Koster 5.000 arbejdspladser

Samtidig frygter partiet, at skatten vil koste 5.000 arbejdspladser i Danmark. Det sker på baggrund af et notat fra EU-kommissionen, hvor vurderingen er, at en finansskat vil koste 440.000 arbejdspladser i hele EU.

SF har tidligere argumenteret meget for indførelsen af en finansskat, mens Socialdemokraterne har været splittet, men regeringens officielle politik er, at man er imod.

Tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen er tilhænger af en finansskat – eller tobinskat, som den også benævnes i den offentlige debat med mellemrum. Han har bl.a. anklaget regeringen for at manipulere med beregningerne fra Bruxelles.

“Giv et ærligt billede”

»Man må i det mindste give Folketinget et ærligt billede af, hvad Kommissionen skriver,« sagde den tidligere statsminister til Altinget.dk i januar 2012, da der blandt politikerne var debat om finansskatten.

Regeringsforhandlingerne i Tyskland er på vej ind i slutfasen, og der er stadig en række knaster i de forhandlinger, der har været gennemført de seneste uge. Den største hindring vurderes at være hvad medlemmerne af SPD siger, når regeringsgrundlaget bliver sendt til urafstemning.

 

Udgivet
Kategoriseret som Nyheder