Det bliver den tidligere tyske finansminister Peer Steinbrück, der bliver de tyske socialdemokraters bud på kanslerposten, når tyskerne næste år skal til stemmeurnerne for at sammensætte en ny forbundsdag. Det skriver tysklands største papiravis Bilds internetavis.Beslutningen træffes formelt på mandag.
Blandt de øvrige seriøse kandidater har været partiets formand Sigmar Gabriel og tidligere udenrigsminister og spidskandidat ved valget i 2009 Frank-Walter Steinmeier.
Steinmeier har trukket sig
Ifølge Bild.de skulle Frank-Walter Steinmeier have trukket sit kandidatur, ligesom Sigmar Gabriel også har signaleret, at han ikke er kanslerkandidat næste år.
Peer Steinbrück har på det seneste bl.a. sagt, at han aldrig igen vil sidde i regering med Angelika Merkel (CDU) som forbundskansler- sådan som han gjorde som finansminister i perioden fra 2005 til 2009. Det har været med til at opbløde den skepsis, der har været over for ham på SPDs venstrefløj.
Peer Steinbrück er en populær politiker. Han har i lange perioder været blandt de øverste på listen, når tv-stationen ZDF har gennemført løbende målinger at toppolitikernes goodwill i den tyske befolkning. I den seneste måling har han overhalet Frank-Walter Steinmeier og sidder nu på fjerdepladsen.
Hannelore Kraft ville ikke være kandidat
Den klart mest populære socialdemokratiske politiker i Tyskland er imidlertid ministerpræsidenten i Nordrein-Westfahlen siden 2010 Hannelore Kraft. Hun ligger som nummer to lige efter Angelika Merkel i popularitetsmålingerne. Hun har dog afslået at kandidere til posten som regeringschef.
SPD går efter at danne regering med De Grønne – som de gjorde fra 1997 til 2003 under ledelse af Gerhard Schröder. I den seneste ZDF-måling står de to partier dog kun til 42 procent af stemmerne.
Men heller ikke Angelika Merkels CDU ser ud til at kunne bevare magten efter valget. Det lille koalitionsparti FDP står i øjeblikket til at ryge ud af forbundsdagen, mens CDU står til at blive det klart største parti med 38 procent af stemmerne.
De små er de afgørende
Det bliver dog afgørende hvor mange partier, der bliver repræsenteret i forbundsdagen. I Tyskland har man en spærregrænse på fem procent. Udover regeringspartiet FDP ligger også venstrefløjspartiet Die Linke tæt på spærregrænsen med seks procents tilslutning og er derfor tæt på at miste sine pladser i forbundsdagen.
Det nye Piratpartiet, der ikke er i forbundsdagen i dag, har længe ligget til omkring 10 procent af stemmerne, men populariteten har været nedadgående de seneste måneder, og partiet har nu en tilslutning på seks procent i meningsmålingen fra ZDF.
Det betyder, at hvis de små partier ryger ud af forbundsdagen kan SPD og De Grønne formentlig danne en flertalsregering. Men det er næppe et sandsynligt senarie, at alle tre partier ikke når over spærregrænsen.
Stor koalition
I Tyskland er der en stærk tradition for flertalsregeringer, så en sandsynlig udgang er, at CDU og SPD efter valget næste år danner en flertalsregering igen – en såkaldt stor koalition. Det spændende er så, hvem der bliver leder af en sådan koalition.
En stor koalition støttes af et flertal i den tyske befolkning. 54 procent af vælgerne synes ifølge den seneste meningsmåling fra ZDF, at det vil være en god ide efter forbundsdagsvalget næste år.
ZDF’s seneste meningsmåling kan ses her.