Nederlag for republikanerne

Republikanerne og demokraterne mødes i mange retssale i USA forud for valget den 6. november.

En domstol i delstaten Pennsylvania har besluttet at nye valgregler først skal træde i kraft efter valget den 6. november i USA. Det betyder, at borgerne i delstaten skal have gyldig billeddokumentation med til valgurnerne ved fremtidige valg, men ikke ved valget den 6. november.

Det er et nederlag for det republikanske flertal i delstatens regering, der havde ønsket at gøre de lettere for den republikanske udfordrer, Mitt Romney, at slå den siddende præsident, Barack Obama, ved valget i begyndelsen af november.

Et krav om billeddokumentation ville ifølge flere iagttagere betyde, at færre med lave indkomster, færre minoriteter og færre pensionister ville have stemt ved valget i begyndelsen af november. De grupper stemmer traditionelt overvejende demokratisk.

Langsom sagsbehandling

Dommeren lagde i sin afgørelse vægt på, at flere vælgere havde klaget over, at myndighederne arbejdede meget langsomt, når vælgerne på offentlige kontorer ansøgte om gyldig billeddokumentation. Flere havde fået oplyst, at det ikke var sikkert, at billeddokumentationen nåede frem til dem inden valget.

Gyldig billeddokumentation er ifølge de nye lovregler kørekort, pas, ansættelsespapirer for offentligt ansatte eller specielt udstedte kort, der kan bruges i forbindelse med valg.

De nye regler blev skarpt kritiseret, da den republikanske flertalsleder i Pennsylvania, Mike Turzai, ved et offentligt møde direkte sagde, at de nye regler blev indført for at hjælpe Mitt Romney til en sejr over Barack Obama.

Dom ankes ikke

Republikanerne har erklæret sig tilfreds med afgørelsen, der altså betyder, at de nye idenditetsregler kan få virkning for kommende valg. De republikanske guvernør, Tom Corbett, har besluttet ikke at appellere dommen.

Et af argumenterne for at indføre reglerne har været, at man vil undgå valgsvindel. Regeringen i Pennsylvania har dog oplyst, at der aldrig har været en sag om valgsvindel i delstaten.

Mississippi udskyder også nye valgregler

Tilsvarende identifikationsregler er også sat ud af kraft ved valget den 6. november i delstaten Mississippi. Den beslutning har delstatens justitsminister netop truffet på baggrund af en juridisk behandling af reglerne, som den centrale regering i Washington har igangsat. Det arbejde er først overstået efter valget.

Flere delstater har vedtaget tilsvarende regler for stemmeafgivning med valget den 6. november. Det har givet travlhed ved mange domstole der behandler klager fra demokraterne og fra flere borgerrettigheds- og vælgerorganisationer.

Obama fører

Barack Obama har lige nu en solid føring – 51 procent mod 41 – i meningsmålingerne i Pennsylvania, der er et af de steder, som de to kandidater satser meget på, fordi det er en af de stater, hvor resultatet er mest usikkert. Barack Obama vandt staten for fire år siden, men republikanerne har flertal i den lokale regering, ligesom statens guvernør er republikaner.

Mississippi regnes for at være en meget sikker stat for udfordreren til præsidentposten, Mitt Romney.

 

 

Udgivet
Kategoriseret som Nyheder

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *