Arbeiderpartiet bliver efter alt at dømme det største parti, når nordmændene mandag går til valg. Men alligevel ser det ud til, at statsminister Jens Stoltenberg må give stafetten videre til lederen af Højre, Erna Solberg, når stemmerne er talt op mandag aften.
De seneste meningsmålinger tyder på, at Arbeidetpartiet har ført en god valgkamp, så partiet er i stand til at holde positionen som landets største parti med over 30 procent af stemmerne. De seneste tp-tre år har Højre, der svarer til Det konservative Folkeparti i Danmark, ellers været landets største parti i de fleste meningsmålinger.
Men Jens Stoltenbergs valgvideo fra valgkampens start, hvor han kørte rundt som taxa-chauffør i Oslo, havde straks en tydelig effekt på partiets tal i meningsmålingerne. Derudover er partiet kendt for at være gode til at mobilisere i en valgkamp, så Arbeiderpartiet i de seneste meningsmålinger øger afstanden i forhold til Højre.
Spiser sine egne
Når Jens Stoltenberg alligevel må forlade posten som regeringschef, skyldes det første og fremmest, at Arbeiderpartiet henter fremgangen hos regeringsparterne fra SV – SF’s norske søsterparti – og Senterpartiet, der er sværere at placere i det danske partibillede, men det må være en mellemting mellem Radikale Venstre og Venstre. Men den politiske midte i Norge er tættere befolket end den danske.
SV når muligvis mandag aften ikke op over den norske spærregrænse på fire procent, der betyder, at partiet får andel i valgets tillægsmandater. Partiet skulle dog være sikret et kredsmandat.
En anden forklaring er, at valgsejren for fire år siden kom i hus, fordi partiet Venstre – en slags norsk Radikale Venstre – ikke kom over spærregrænsen. Havde de fået mere end fire procent af stemmerne havde de tre nuværende regeringspartier ikke haft mandatmæssig flertal i det nuværende Stortinget.
Solberg kunne ikke høre
Jens Stoltenberg kan også være hjulpet af, at Erna Solberg i valgkampens start afbrød et tv-interview via øresnegl, fordi hun sagde, at hun ikke kunne høre sprørgsmålet – et kontroversielt spørgsmål, som hun havde svært ved at svare på.
Erna Solberg er dog det borgerlige Norges ubestridte leder. Højre ser i øjeblikket ud til at få næsten 30 procent af stemmerne, så hun er næsten sikker på at kunne kalde sig for Norges anden kvindelige statsminister, når hun står op om morgenen tirsdag den 10. september.
Fremskrittspartiet tæt på ministerposter
Spørgsmålet er bare, hvordan regeringen skal sammensættes. Fremskrittspartiet med den populære Siv Jensen i spidsen, ser ud til at blive regeringsparti for første gang. Det åbne spørgsmål er dog om både Kristreligt Folkeparti og Venstre skal have ministerposter, når Erna solberg går til den norske konge for at præsentere sin nye regering.
Det vil afhænge af, om det er nødvendigt med begge småpartierne i regeringen for at få flertal – eller om Erna Solberg vil satse på at lede en mindretalsregering.
Følg den norske valgkamp på netavisen vg.no
Følg den norske valgkamp på NRK