TV-anbefaling: Morder Ukendt

Et enkelt dna-spor på en dræbt 13-årig piges tøj er nok til at politiet sætter en kæmpe efterforskning i gang for at finde morderen. Foto: DR

Morder Ukendt 

Engelsk tv-dokumentar i fire dele af cirka 45 minutters varighed. Engelsk titel: “Unknown Male No.1” 

DR2. Produceret af Amber Television for BBC, SKY, RTS & DR TV.

****

Tv-serien følger efterforskningen af mordet på den 13-årige pige Yara Gambiarasio fra byen Bergamo i Norditalien. Mordet skete i 2010. Liget af pigen blev fundet ved en tilfældighed tre måneder efter hun ikke kom hjem efter et besøg i et sportshal, hvor hun gik til rytmisk gymnastik.

Dokumentarserien slutter med at der afsiges en dom i sagen ved første instans ved en italiensk domstol. Det sker seks-syv år efter mordet blev begået – i 2016.

På den 13-årige piges tøj finder man et dna-spor af den formodede gerningsmand, og i de følgende år bliver der taget adskillige dna-prøver hos flere tusinde beboere i området.

Langsomt indkredser man gerningsmanden – og der bliver afsløret et par familiehemmeligheder undervejs.

Dna-sporet er det eneste politiet har, og en del af dokumentarens afsæt er, om dna alene kan fælde en forbryder. Den formodede gerningsmand nægter at have begået mordet.

Mordet på Yara er noget der gør indtryk på lokalbefolkningen, og da medierne undervejs afslører efterforskernes dna-strategi bliver interessen skærpet yderligere. I perioder er der dagligt artikler om sagen i aviserne.

Mens retssagen foregår breder der sig et indtryk af, at den anklagede må blive frikendt, fordi der ikke findes andre beviser end dna-sporet.

Det er en spændende beretning, der er opbygget som var det fiktion. Virkemidlerne er rekonstruktioner og interviews med de centrale skikkelser i efterforskningen – anklagemyndighed, politi og videnskabsfolk. Desuden er også lykkedes at få familiemedlemmer til den anklagede til at medvirke.

Specielt mod slutningen er der også brugt levende billeder fra mediernes dækning af sagen – advokater og politifolk, der møder op til retssagen og bliver omringet af mediefolk, der prøver at fravriste juristerne de mindste detaljer.

Selv om den slags dokumentarudsendelser oftest er på en til halvanden time, keder man sig på noget tidspunkt.

En trailer for serien kan ses her.

De sidste afsnit af serien kan endnu ses på DR.dk et par dage, mens de der har kabeltv fra Yousee kan se alle afsnittene frem til den 8.august 2017, hvor det første afsnit fjernes. Derefter fjernes der et afsnit om dagen.

Du kan tilmelde dig Nyhedsjagten Tv på Facebook her.