TV: Nadia er Danmarks Zlatan

Nadia Nadim i landsholdstrøjen. Foio: DR

TV: Svensk tv – STV2 – har som optakt til EM i kvindefodbold sendt en tv-serie i fire  afsnit om en af stjerne på det danske kvindelandshold – den afghanskfødte Nadia Nadim. Serien blev præsenteret som et portræt af Danmarks Zlatan – med henvisning til den jugoslaviskfødte Slatan Ibrahimowitsh, der har spillet i flere af de europæiske storklubber og været en bærende spiller på det svenske mandelandshold.

Det er egentlig lidt mærkeligt, at det er svensk tv, der sender portrætudsendelserne, der er produceret af DR 3 i 2016. Serien er først nu, hvor det dansk landshold klarer sig godt ved EM, blevet tilgængelig på DRs hjemmeside.

I seriens fire afsnit følges Nadia Nadims hverdag som lægestuderende i Aarhus, fanilielivet i Hadsten og som fodboldspiller for Fortuna Hjørring. Og ikke mindst hendes rejse til Portland i USA, hvor hun tegner kontrakt med byens professionelle kvindehold. Kvindefodbold er tilsyneladende en stor sport i Portland. Holdets hjemmekampe trækker væsentlig flere tilskuere end en normal fodboldkamp i herrernes superliga i Danmark.

Nadia Nadim scorer i øvrigt hattrick i sin første kamp for sin amerikanske klub.

Portrætserien i fire afsnit tegner et meget helstøbt portræt af pigen, der som 10-årig flygtede til Danmark sammen med sin mor og tre søstre. Det var tilfældigt, det blev Danmark familien kom. De blev læsset af i Randers, selv om menneskesmuglerne havde lovet af få dem til London.

Det flygtningecenter, hvor familien boede, var nabo til en idrætsforening. Nadia synes, at det var sjovt at spille fodbold, hvilket hun også gjorde i haven i Kabul sammen med sin far. Hun var også god til det, og dysterne på idrætsanlægget ved siden af flygtningelejren blev starten på hendes karriere.

Serien giver indtryk af en person, der er dedikeret til det, som hun beskæftiger sig med – såvel fodbold som sin uddannelse som læge. Hun fortæller meget personlige ting, når hun bliver interviewet til kameraet – f.eks. hvad der fik familien til at flygte. Flere gange er hun tæt på at bryde sammen, hvilket hun absolut ikke bryder sig om.

Hun er troende muslim, og hun beder hver dag. Når hun er på rejse, har hun et bedetæppe med og en app på hendes mobiltelefon hjælper hende med at finde retningen mod mekka. For hende er tor en privat sag.

Nadia Nadim må have tilbragt rigtig megen tid sammen med tv-folkene – der er vist tale om to forskellige, der følger og filmer hende hos familien – moderen, mosteren og søstrene. De kommer meget tæt på hende, og hun er med på “legen” – især over for den mandlige fotograf og interviewer, som hun nærmest i nogle situationer flirter med.

Et Tillidsskabende portræt af en sej kvinde, hvis fremtidsplaner er at få en plastikkirurgisk klinik i Los Angeles og aktiviteter i Læger Uden Grænser.

Potrætudsendelserne kan i øjeblikket ses på dr.dk.

Du kan tilmelde dig Nyhedsjagten Tv på Facebook her.