TV: David Suchet dør som Hercule Poirot

David Suchet som Hercule Poirot. Foto: ITV
David Suchet som Hercule Poirot. Foto: ITV

Den engelske tv-station ITV viser om et par uger den sidste episode i tv-serien om den lille belgiske detektiv Hercule Poirot, der bygger på den engelske krimidronning Agatha Christies figur fra adskellige romaner og noveller.

Kendere vil vide, at han dør i det sidste kapitel i den sidste bog, som Agatha Christie udgav med ham som hovedperson.

De sidste fem afsnit blev indspillet i 2012-13, og man sluttede ikke med den episode, hvor den belgiske detektiv forlader denne verden. Den startede man derimod med.

Det skete af hensyn til David Suchet, der er 67 år, som ikke mente, at han rent følelsesmæssigt kunne klare opgaven, hvis det sidste afsnit, der baserer sig på romanen “Curtain – Poirot’s last case “, skulle indspilles sidst.

Gik på ni måneders slankekur

Derefter blev der holdt to måneders pause i indspilninger, som David Suchet brugte til at forøge sin vægt, så den passede til Poirots statur de sidste fire episoder. I den sidste episode er Poirot nemlig meget tynd og bundet til en kørestol, og inden optagelserne begyndte gennemgik David Suchet en slankekur på ni måneder.

De første forberedelser til serien blev tager tilbage i 1988, og der er således tale om en serie, der er blevet indspillet gennem 25 år.

Det er blevet til ialt 70 episoder af forskellig længde fordelt på 13 sæsoner.

Agatha Christie skrev 13 romaner, 54 noveller og et teaterstykke med den belgiske detektiv, der sammen med romanerne og novellerne om Miss Marple, udgør hjørnestenen i hendes forfatterskab.

David Suchet er den bedste

Flere skuespillere har gennem tiden spillet den lille trinde belgiske detektiv – blandt andet Peter Ustinov i seks spillefilm – men det er almindeligt anerkendt, at David Suchets tolkning af Hercule Poirot er den bedste.

Han er kendt for at forberede sig uhyre grundigt til de roller, som han spiller. Han læste alle bøgerne om Poirot inden begyndelse i 1988, og skrevet ned i en slags manual hver gang kan fik øje på en speciel karakteristik ved den belgiske detektiv. Manualen havde han altid med under optagelserne.

I en tv-udsendelse har han fortalt, at han, inden optagelserne skulle begynde, gik ud i en hede tæt på, hvor han bor, og snakkede med Poirot. Derudover så han også cirka 10 timer af de gamle indspilninger på tv. Det var med til, at han kunne arbejde sig ind i rollen igen.

Serien har været nomineret til de britiske Bafta-priser 20 gang og vandt de fire. Bafta svarer til de amerikanske Emmy-priser.

Det vides endnu ikke hvornår de sidste fem poirot-episoder vises i DR1.