Whistleblowere dømt for lække LuxLeak-papirer

LuxleakTo tidligere ansatte ved det internationale revisionsfirma PricewaterhauseCooper er ved det luxembourgske retssystem idømt betingede fængselstraf på henholdsvis 12 måneder og ni måneder samt bøder på beløb svarende til henholdsvis næsten 15000 kroner og 10.000 kroner. 

Antoine Deltour og Raphael Hale var mændene bag offentliggørelsen af flere tusinde sider dokumenter, der afslørede, at de luxemburgske skattemyndigheder i en lang årrække havde lokket flere hundrede store internationale selskaber til at etablere datterselskaber i det lille fyrstendømme mod at tilbyde dem en selskabsskat på i nogle tilfælde mindre end 1,0 procent.

Sagen vakte stor opstandelse verden over og blev døbt Luxleak.

Dømt for tyveri

Antoine Deltour og Raphael Hale blev dømt for tyveri og for at overtræde landets love om erhvervshemmeligheder.

Blandt de internationale firmaer, der oprettede datterselskaber i Luxembourg og opnåede de meget gunstige skatteaftaler, er Pepsi, Ikea og Heinz. Selskaberne overførte f.eks. overskud fra andre europæiske lande til det lille fyrstendømme og undgik derved at betale skat af pengene i det land, hvor pengene oprindeligt var tjent.

Når overskud i selskaberne blev beskattet i Luxembourg skete det til den lukrative lave beskatning – en beskatning, som selskaberne havde forhandlet sig til hos skattevæsenet. Officielt havde Luxembourg en selskabsskatteprocent på 29,2 i 2015, fremgår det af en oversigt fra det danske skatteministerium.

Til sammenligning kan nævnes, at selskabsskatteprocenten i Danmark i dag er 22 procent.

Når de store selskaber bliver kritiseret, svarer de stort set altid, at de overholder skattereglerne, i de lande, hvor de opererer. Der verserer rundt om i Europa flere sager, hvor retssystemet skal afgøre uenigheder om skattebetalingen.

Efter Luxleak blev der i flere lande gennemført parlamentariske høringer som følge af afsløringerne, og en del lande arbejder på at skærpe reglerne for, hvordan internationale virksomheder bliver beskattet.

Juncker var statsminister

Den nuværende formand for EU-kommissionen Jean-Claude Juncker (Det europæiske kristendemokratiske parti) var først skatteminister og siden statsminister i 18 år, mens de favorable skatteaftaler blev indgået. Han var netop blevet valgt som formand for EU-kommissionen, da afsløringerne fandt sted.

Tre landes finansministre bad ham om at træde tilbage – blandt andet den tyske Wolfgang Schauble, der også er kristendemokrat. Uden held.

Til gengæld har Jean-Claude Juncker netop fået vedtaget en lov i EU-parlamentet, der gør det strafbart for whistleblowers at afslørede erhvervshemmeligheder for offentligheden.

En fransk journalist, der hjalp med at videreformidler skattepapirerne fra PricewaterhauseCooper, blev frifundet i retsagerne.

EU-kommissionen er i gang med at undersøge skattesagen fra Luxembourg.

Det er den danske EU-kommissær Margrethe Vestager, der står for den undersøgelse. Hun har ifølge den engelske avis The Gurdian tidligere rost de to dømte og de journalister, der var med til at offentliggøre skattepapirerne. Det samme har den franske finansminister Michel Sapin.

Med støtte fra flere græsrodsbevægelser overvejer de to dømte at anke dommene til en højere retsindstands.

Du kan tilmelde dig Nyhedsjagten.dk på Facebook her.

Du kan tilmelde dig Nyhedsjagten-politik.dk på Facebook her.