Sarkozy meldt til politiet

Den tidligere franske præsident, Nicolas Sarkozy, er meldt til politiet for magtmisbrug. Det skete få dage efter han forlod Elyseepalæet efter at have givet stafetten videre til socialisten Francois Hollande.

Det er formentlig ikke den sidste sag, hvor den tidligere præsident risikerer at komme i klammeri med det franske justitsvæsen. Flere forskellige undersøgelsesdommere arbejder med en lang række sager om korruption og magtmisbrug, hvor den tidligere præsident er under anklage. Han er indblandet i mindst 44 undersøgelser.

Politianmeldelsen handler om en pressemeddelse, som blev udsendt, mens Nicolas Sarkosy var præsident. Af den fremgår det, at hans navn ikke er blevet nævnt i afhøringerne i en sag om korruption tilbage i 1990-erne, da Pakistan købte kampubåde i Frankrig. Sagen handler om, at der blev udbetalt penge til den daværende præsidentkandidat Edouard Balladurs valgkampagne i forbindelse med salget af ubådene til Pakistan. Balladur var statsminister på den pågældende tidspunkt, og pengene skulle være udbetalt, fordi han godkendte salget til Pakistan.

Sarkozy ledede Balladurs kampagne dengang, og derfor menes det, at han kendte til den ulovlige pengetransaktion.

Afhøringer bag strengt lukkede døre

Politianmeldelsen går specifikt på, at Sarkozy ikke burde have kendskab til, hvad der foregår i efterforskningen af sagen, da afhøringerne skete bag strengt lukkede døre – og derfor kunne ingen i Elyseepalæet have kendskab til, hvad der er sagt i forbindelse med afhøringerne. Derfor går anklagen på, at Sarkozy havde fået embedsmænd til at skaffe sig oplysninger om den lukkede efterforskning i sagen.

Derudover efterforskes i hvert fald to sager om ulovlige valgkampbidrag til Sarkozys valgkampagne i 2007. Den ene handler om, at Europas rigeste kvinde – hovedaktionæren i  L’Orealkoncernen den 89-årige Liliane Bettencourt – bidrog med ulovlige penge til Sarcozys præsidentvalgkamp i 2007. Pengene skulle være hævet i udlandet, og overdraget til Sarkozys kampagne i en kuffert.

Det var Bettencourts datter, der fortalte om det ulovlige valgkampbidrag, og det har givet anledning til en familiestrid, fordi datteren mener, at hendes mor er blevet narret til at betale valgkampbidraget.

Valgkampbidrag fra Gadaffi

Derudover er der også indicier, der peger i retning af, at Libyens hersker oberst Muammar Gaddafi også bidrog med penge – måske helt op til 50 mio. euro – til Sarkozys valgkamp i 2007. Sarkozys kritikere mener også, at der er årsagen til, at en topembedsmand fra Gaddafis regering – en der havde kendskab til overførslen af pengene til Frankkrig – efter den lybiske diktators fald fik ophold i Frankrig på trods af en international arrestordre.

En fransk avis har offentliggjort dokumenter i sagen, ligesom en af Gaddafis sønner fra sit fangeskab i Libyen har bekræftet historien.

Derudover undersøges det også hvorfor etableringen af et kontor i Elysespalæet, der skulle stå for meningsmålinger for den franske præsident, underskrev en kontrakt  på at gennemføre meningsmålinerne med nogle af præsidentens nære venner, når en sådan kontrakt efter EU-reglerne skulle i offentlig udbud. Det handlede om en kontrakt til 11 mio. kr.

Endelig kører der også en lang række undersøgelser af ulovlige aflytninger af journalister, der har skrevet kritisk om Sarkozy.

Sarkozy ville fyre undersøgelsesdommerne

Det hører med i billedet, at Sarkozy i 2009 forsøgte at lave om på systemet med uafhængige undersøgelsesdommere, så de kunne blive afløst af offentlige anklagere.

I Frankrig er undersøgelsesdommerne uafhængige af statsmagten, fordi de udnævner sig selv, mens offentlige anklagere udnævnes af det politiske system. Det betyder, at når de borgerlige partier har magten bliver der udpeget borgerlige anklagere, mens når det er venstrefløjen, der har magten, så bliver der udpeget venstreorienterede anklagere.

Denne plan satte de franske undersøgelsesdommeres fagforening imidlertid en stopper for. De protesterede så voldsomt, at han var nødt til at opgive planen. .

Så selv om Sarkozy officielt har forladt det offentlige liv, ser det ud til, at han i de kommende år kan komme til at tilbringe mange timer i de franske retssale – ikke bare fordi han har planlagt at genoptage sin karriere som advokat, men også fordi han kan ende på anklagebænken.

Nicolas Sarkozys forgænger i præsidentembedet, Jacques Chirac, blev efter han mistede sin immunitet som præsident idømt fængsel i to år i forbindelse med ulovlige valgkampsbidrag i hans tid som borgmester i Paris tilbage i 1980-erne og 1990-erne.

Kilde: Orientering/Danmarks Radio.

 

Udgivet
Kategoriseret som Nyheder

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *