Berlingskeejere får højt udbytte

De mere end 2.200 ansatte i Berlingske Media må de næste par uger – heriblandt de ansatte på Århus Stiftstidende og Randers Amtsavis – gå rundt og frygte for deres job, fordi der skal nedlægges 88 stillinger i virksomheden. Samtidig kan aktionærerne i den engelske kapitalfond Mecom, der ejer den danske mediekoncern, se frem til udbytte for tredje gang inden for de seneste 11 måneder.

Pengene fra den seneste udlodning går ind på aktionærernes bankkonto den 31. august. Det er omtrent samme dato, som de ansatte i Berlingske Media er klar over, hvem der skal forlade deres job i virksomheden – i form af en frivillig aftrædelsesordning eller som føle af en fyreseddel.

Udbytte trods underskud

Beslutningen om at udbetale udbytte for anden gang i år blev foretaget, da Mecoms bestyrelse i slutningen af juli godkendte regnskabet for første halvår af 2012. Regnskabet var så dårligt, at selskabet nedjusterede forventningerne til årsregnskabet kraftigt, og på børsen i London svarede investorerne igen ved at lade aktiekursen falde til cirka det halve i løbet af tre handelsdage.

Alligevel valgte bestyrelsen af udbetale seks eurocent (ca. 45 øre) for hver aktie – et samlet beløb på ca. 54,5 mio. kr.

Mecom bestemmer ikke 

Chefredaktør Lisbeth Knudsen afviser over for journalisten.dk, at sparerunden gennemføres for at gøre Berlingske Media mere attraktiv over for eventuelle købere af den danske division af Mecom, som den engelske kapitalfond efter alt at dømme har sat til salg.

“Det er ikke Mecom, der beslutter, hvordan vores spareplan skal se ud,” siger chefredaktøren.

“Så jeg må bare sige, at der kommer ikke til at ske en forringelse af vores journalistiske produkter ved denne her omlægning.”

Annoncenedgang i juli

Det er et skuffende annoncesalg i juli måned, der er begrundelsen fra ledelsesbeslutningen i Berlingske Medias om en spareplan, hvor 88 stillinger skal nedlægges – heraf 13 journalistiske stillinger.

Det er ikke kun Berlingske Media, der har haft nogle skuffende sommermåneder – hele branchen ligger på indeks 88 i forhold til forventningerne for 2012, fortæller Lisbeth Knudsen til journalisten.dk.

Hun går ikke i detaljer med Berlingske Medias situation, men indeks 88 svarer nogenlunde til det niveau, som man kan læse ud af Mecoms halvårsregnskab Berlingske Media ligger på efter årets første seks måneder i afsnittet om selskabets danske division.

Så juli-tallene kan være meget dårlige, hvis det har udviklingen i årets sommermåned, der er baggrunden for beslutningen om sparerunden.

Skal finde 16 mio. kr. på budgettet

Spareplanen skal skaffe Berlingske Media 16 mio. kr. på årsbasis, mens aktionærerne den 31. august får udbetalt de cirka 54,5 mio. kr. I juni blev der derudover udbetalt cirka 90 mio. kr. til aktionærerne. Og slutningen af oktober sidste år gik der sammenlagt 50 mio. kr. ind på aktionærernes bankkonti.

Det vil sige, at aktionærerne inden for det seneste år har fået udbetalt 194,5 mio. kr. i samlet udbytte inden for det seneste år.

Overskud i første halvår

Der findes ikke noget detaljeret regnskab for Berlingske Media, da selskabets økonomi indgår i moderselskabets regnskab. Her kan man dog se, at Berlingske Media i første halvår af 2012 havde et beskednet overskud på 1,4 procent af omsætningen på trods af fald i annoncesalget og færre indtægter på salg af papiraviserne.

Der er 121.212.997 aktier i selskabet, og fredag steg aktierne med omkring 10 procent til kurs 0,80 engelske pund.

 

 

Udgivet
Kategoriseret som Nyheder

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *