NBC vil amerikanisere “Borgen”

Sidse Babett Knudsen er populær i USA som statsminister Birgitte Nyborg.

Det amerikanske tv-selskab NBC planlægger at lave en amerikansk udgave af den danske tv-serie “Borgen”.

Serien bliver rost til skyerne i den nyeste udgave af nyhedsmagasinet Newsweek, hvor anmelderen Andrew Romano bl.a. skriver, at den er væsentlig bedre end den amerikanske serie om livet i Det Hvide Hus “The West Wing” – kendt i Danmark som “Præsidentens mænd”.

Specielt er Andrew Romano begejstret for Sidse Babett Knudsens præstation som statsminister Birgitte Nyborg.

Seriens første sæson blev vist på tv-stationen Link TV efteråret 2011, og artiklen i Newsweek kommer i anledning af, at anden sæson netop har haft premiere på kanalen, der kan ses af 33 mio. amerikanere.

Der er seriens blanding af hovedpersonernes offentlige liv som politikere, og deres private udfordringer, der gør indtryk på amerikanerne.

Eksport af danske tv-serier må efterhånden være ved at være en god indtægtskilde for Danmarks Radio.

Sofie Gråbøl blev forfremmet

Englænderne er f.eks. helt vilde med “Forbrydelsen” og Sofie Gråbøl som Sarah Lund, hvor den første sæson endda blev vist med den originale danske lydside og engelske undertekster. Først blev serien vist på BBC4, men interessen var så stor, at den blev genudsendt på BBC1.

“Forbrydelsen 2” blev også en succes, ligesom englænderne også fornylig har vist den dansk-svenske krimiserie “Broen” med høje seertal.

Det er ikke første gang, at amerikanerne laver deres egen version af danske tv-serier.

For nogle år siden blev der lavet en amerikansk version af Lars von Triers  “Riget” – under navnet “Kingdom Hospital”. Det skete med hjælp fra gyserforfatteren Stephen King. Serien vises i øjeblikket på SVT2 sent fredag aften.

En anden morder i “The Killing”

Derudover blev “Forbrydelsen 1” sidste år amerikaniseret, men de amerikanske tv-seere stod af, da opklaringen af mordet på Rosie Larsen – som Nanna Birk Larsen hedder i “The Killing” – blev delt i to sæsoner og udvidet til samlet set 26 afsnit – mod de oprindelige 20 afsnit.

Efter pausen faldt seertallet betragteligt i løbet af anden sæson. De sidste afsnit af “The Killing”, som serien hedder på amerikansk, viser i øjeblikket i Danmark sent søndag aften på Kanal 5. “The Killing” har en anden morder end i den danske udgave. Det betyder, at de sidste afsnit i serien ikke følger det danske oplæg så skarpt som i de første afsnit.

På grund af faldet i antallet af seere har filmselskabet bag serien besluttet ikke at lave en version af “Forbrydelsen 2” – men leder efter nogle investorer, der er klar til at overtage serien.

“Government”

Den amerikanske genindspilning af “Borgen” har “Government” som arbejdstitel, og NBC samarbejder med BBC Worldwide om indspilningerne. Der venter dog manuskripforfatterne en vanskelig opgave i at omplacere det danske flerpartisystem til det amerikanske topartisystem.

Kun i en amerikansk stat er der mere end to partier i det lokale senat. Der er den lille nordøststat Vermont, hvor den erklærede socialdemokrat Bernie Sanders er den ene af bjerg- og vintersportsstatens to senatorer i Washington.

“Borgen” i Sydkorea

Udover at være vist i de skandinaviske lande er “Borgen” – udover USA og Storbrittanien – også vist på den fælles fransk-tyske tv-kanal Arte, på en betalingskanal i Holland og i Sydkorea.

Det har ikke været muligt at få oplyst, hvornår amerikanerne er klar med piloten, der er en slags testafsnit af serien. Bliver piloten en succes fortsætter produktionen af hele serien.

Danmarks Radio kan også se frem til yderligere eksport af tv-serier fremover. I løbet af kort tid vises “Forbrydelsen 3” på DR1, og næste år kommer tredje og formentlig sidste runde af “Borgen”.

Se artiklen i Newsweek: http://www.thedailybeast.com/newsweek/2012/07/29/borgen-the-best-tv-show-you-ve-never-seen.html

Udgivet
Kategoriseret som Nyheder

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *