Epo-spøgelset truer skandinavisk skisport

LangrendNye dokumenter, som er blevet fremlagt i det svenske tv-program Uppdrag Granskning, tyder på at svenske og norske skiløbere i 90-erne brugte epo ved store internationale konkurrencer for at forbedre deres præstationer.

Uppdrag Graskning, der sendes på det svenske stats-tv SVT, har fået fat i analyser af norske og svenske top-langrendløberes blodprøver, der viser, at efter epo blev registreret på markedet, voksede det gennemsnitlige hæmoglobinindhold år for år op gennem halvfemserne.

Højt hæmoglobinindhold

Mange svenske og norske skiløbere havde et hæmoglobinindhold i blodet, som de ikke ville få lov til at starte med i dag på grund af de grænseværdier, som det internationale skiforbund har fastsat siden 1990erne.

Da der omkring år 2000 blevet fundet en effektiv metode til at kontrollere for epomisbrug – fald værdierne med det samme kraftigt.

Et normalt menneske har en hæmoglobinværdi i blodet på omkring 14-15, men den gennemsnitlige værdi hos skiløberne nærmede sig 17 frem mod år 2000.

Bjørn Dæhlie i søgelyset

En af de norske skistjerner, der er på listen er Bjørn Dæhlie, der måske er norsk skisports største navn gennem tiderne.

Bjørn Dæhlie nåede sit klimaks ved i sæsonen 1996, hvor han vandt flere guldmedaljer og flere medaljer ved VM.

Uppdrag Granskning er også kommet i besidelse af en en række prøveresultater fra et worldcup-stævne i Lathi i Finland, hvor folk i toppen af det internationale skiforbund dækkede over skiløberne. Den daværende formand for det internationale skiforbund var svenskeren Bengt-Erik Bengtsson.

Forbundsformand hjalp med dækhistorier

Han bliver bl.a. beskyldt for at have opfundet dækhistorier for internationalt anerkendte skiløbere, da prøver viste et for højt hæmoglobinindhold.

Den norske skiløber, Marit Mikkelsplass, der vandt medaljer ved seks store mesterskaber i 90erne, fortæller til Uppdrag Granskning, at hun aldrig har fået målt sit hæmoglobinindhold så højt som de hemmelige prøveresultater fra Lathi viser, nemlig 16,1. Hun fortæller, at hun op til stævnet i Lathi, , benyttede sig af muligheden for at højdetræne, for at forbedre sine præstationer.

Det var en forklaring, som skiløbere gav, når de blev anklaget for epo-misbrug. Nyere forskning har imidlertid vist, at højdetræning kun har effekt et par dage – og ikke i flere uger, som skiløberne og deres trænere oplyste i 90erne.

Det var slemt i Thuder Bay

Dopineksperten Bengt Saltin mener, at specielt VM i Thunder Bay i Canada i 1995 påkalder sig opmærksomhed.

“Ingen medaljer blev vundet af løbere, der havde mindre end 17,5 i hæmoglobinværdi,” siger den svenske dopingekspert, der til dagligt arbejder i København.

Vladimir Smirnov fra Kazakstan, der vandt tre guldmedaljer og en bronzemedalje, havde en hæmoglobinværdi på 19,8.

Det kan være ekstremt farlig at have så høje hæmoglobinværdier. Det øger risikoen for blodpropper.

Det svenske tv-program han ses her

Artikler om sagen fra Uppdrag Gransknings hjemmeside kan læses her, her og her

 

 

 

 

Udgivet
Kategoriseret som Nyheder