Miljøkommissær Janez Potocnik vil have medlemslandene i EU til at gøre noget ved det stigende antal plastikposer, der flyder i naturen – specielt i vandløb og i havet.
Derfor har han fremlagt et nyt direktivforslag om indsatsen, der i den kommende tid skal til behandling i EU-parlamentet og i ministerrådet.
Det er specielt de små og tynde plastikposer, som oftest kun kan bruges en gang, der giver anledning til bekymring i Bruxelles. Det tager flere hundrede år at nedbryde en plastikpose i naturen – og de kommer undervejs ind i fødekæden og økosystemerne.
Danskerne bruger fire tynde poser om året
En statistik over forbruget af de tynde poser viser, at Danmark ligger godt, når det drejer sig om at få forbruget ned. Danskerne bruger nemlig kun i gennemsnit fire af de tynde plastikposer om året. Gennemsnittet i hele EU er 175 poser.
Danskerne bruger til gengæld 75 plastikposer af de genbrugelige plastikposer. I EU er gennemsnittet 23 poser om året.
Polen, Slovakiet og Portugal er de største forbrugere af plastikposer. De bruger i gennemsnit 446 poser om året – når man lægger antallet af de små gennemsigtige og genbrugsposerne sammen.
Internationale miljøorganisationer har gennem en årrække påpeget det stigende problem med plastik i verdenshavene – dels fra steder i verden, hvor meget affald ender i havet, dels fra den internationale skibstrafik.
Fugle med plastik i maven
Flere undersøgelser af døde fugle, der er fundet ved kysterne, viser, at de har små plastikstykker i deres maver, som i nogle tilfælde har været medvirkende årsag til, at de er døde.
Andre undersøgelser af vand i f.eks. Stillehavet viser, at der ofte er mange små og usynlige stykker plastik i hver kubikmeter, der er undersøgt.
Det bliver op til medlemslandene selv at beslutte, om der skal gennemføres et forbud eller om der skal lægges afgifter på poserne. I Danmark har der i cirka 20 år været afgift på genbrugsposerne, der købes i supermarkederne.