Inspector Morse er genoplivet

Shaun-Evans-in-EndeavourTilhængere af den engelske tv-serie om Inspector Morse kan glæde sig over, at den kende tv-detektiv er blevet genoplivet. Ikke i nutid, men i en tv-serie, der handler om den operaelskende og ale-drikkende kriminalkommissærs første år ved kriminalpolitiet i Oxford.

I 2011 år blev der indspillet et prøveafsnit af serien, der blev rigtig godt modtaget af de britiske tv-serier – mere end otte millioner så med da serien “Endeavour” – Morses fornavn – havde premiere på ITV sidste år.

Og der gik ikke lang tid inden der var skrevet kontrakt på fire ekstra afsnit i serien, som endnu ikke har været vist på britisk tv, selv om indspilningerne begyndte sidste sommer.

Det første afsnit – pilotafsnittet – handler om en 15-årig pige i Oxford, der forsvinder, og den unge Endeavour Morse er med i den store politistyrke, der bliver tilkaldt fra andre politikredse for at finde pigen. Morse var ellers ved at opgive planerne om at arbejde ved politiet.

Skrev sin afskedsansøgning

Lige inden turen gik til Oxford i en politibus sammen med en lang række kolleger, havde han skrevet sin opsigelse – på en skrivemaskine – og han går rundt med den i inderlommen i hele afsnittet.

Han startede i politiet efter at have afbrudt studier på universitetet i Oxford efter en ulykkelig kærlighedsaffære.

Morse gør sig selvfølgelig hurtigt bemærket i efterforskningen, og han er med sin indsats med til at opklare mordet, efter den 15-årige pige bliver fundet myrdet.

Nostalgisk tidsbillede

Serien foregår i 1965, og det er et herligt nostalgisk tidsbillede, der tegnes i serien, hvor Morse bliver indlogeret på et pensionat med fast aftensmad kl. 18.30 – hvilket en hårdt arbejdende politiassistent naturligvis ikke kan indordne sig under. Der er telefonbokse på hvert gadehjørne, og ikke alle centraler er endnu automatiseret.

Bilerne er også af ældre model, men allerede i første afsnit bliver Morse interesseret i den røde Jaguar, som han senere anskaffer sig, da han bliver gennemgående figur i Colin Dextors romanserie. Det er iøvrigt den originale Jaguar fra den første serie.

Den nye Morseserie falder godt ind i den tendens, der i øjeblikket kan ses, til at lave tv-serier, der foregår i 1960-erne – måske inspireret af den store succes, som den amerikanske tv-serie “Mad Men”, der foregår i 60-ernes reklameverden i New York, har fået.

Colin Dexter dukker op

Colin Dexter har sagt god for den nye spinoff-serie, og kendere vil ligge mærke til, at han også her dukker op i en kort sekvens – ligesom han havde for vane at gøre med mellemrum i den originale Morse-serie. En vane, som han har hentet inspiration til hos Hitchcock, der også ofte lod sig se ganske kort i de spillefilm, som han var instruktør på.

Ideen til “Endeavour” opstod efter Colin Dexter havde skrevet en novelle til avisen Daily Mail om Morses første tid som politibetjent. Tv-selskabet ITV henvendte sig til ham, der i dag er 82 år gammel, for at høre hvad han ville sige til en ny tv-serie.

“Jeg var egentlig ikke meget for det i starten, men endte med at synes, at det kunne være en sjov historie at fortælle,” sagde han til virkelighedens Oxford Mail kort tid før den første film blev vist på tv den 2. januar 2012.

Klassisk engelsk krimi

Pilotafsnittet er en klassisk engelsk krimiserie på omkring halvanden time, hvor man godt kan regne plottet ud, men alligevel er der tale om overraskende udviklinger i afsnittet, så man på intet tidspunkt keder sig. Filmen blev vist på NRK for nogen tid siden med serietitlen “Den unge Morse”.

Shaun Evans er et godt valg, som den unge politibetjent. Har er troværdig som en forløber for den figur, som John Thaw udødeliggjorde.

Det er 25 år siden at det første afsnit blev indspillet, og den første Colin Dexter-roman kom på gaden i 1975.

John Thaws datter medvirker

John Thaws datter har for øvrigt en gennemgående birolle i serien som redaktør af Oxford Mail.

Det vides endnu ikke, om den nye Morse-serie finder vej til de daske tv-skærme, men mon ikke den dukker op på DR i løbet af året.

En anden spinoff-serie fra de gamle Morse-afsnit – “Lewis”, der handler om Morses assistent gennem alle årene – er netop stoppet. Her mangler DR at vise de to sidste afsnit. De kommer formentlig i forlængelse af den genudsendelse af serien, som DR1 i øjeblikket viser som fast lørdagsunderholdning.

Frank Helbo

 

.