Østjydsk Bank falder med 42 procent (opdateret)

Penge 001Offentliggørelsen af kvartalsregnskabet for januar bliver køligt modtaget på Børsen. De første timers handel gav et minus på 42 procent i aktiekursen.

Et underskud på 242 millioner kroner i første kvartal betyder, at Østjydsk Bank nu skal koncentrere sine aktiviteter  i Mariager-området. Det medfører, at filialerne i Horsens, Skanderborg og Vejle bliver overtaget af Arbejdernes Landsbank.

Det er Finanstilsynet der har dikteret, at bankens skal sælge de tre afdelinger, der ligger uden for bankens lokalområde.

Samtidig skal banken udvide aktiekapitalen med 175 millioner kroner. Her er det på forhånd sikret, at Arbejdernes Landsbank bidrager med  37,5 millioner kroner.

Børsen: Banken overhørte Finanstilsynet

Ifølge Dagbladet Børsen skyldes en del af de aktuelle problemer i Østjydsk Bank, at ledelsen nærmest har overhørt nogle af de anvisninger, som Finanstilsynet har givet banken. Banken er nærmest fortsat den normale politik uden at rette ind.

“La-la-la og to fingre i ørerne. Sådan reagerer små børn, når de ikke vil høre på de voksnes formaninger – og åbenbart også ledelsen i Østjydsk Bank.”, skriver Børsen.

Banken har været involveret i en række spekulative ejendomsforretninger, ligesom banken har omkring 160 millioner kroner i klemme i konkursboet efter Randersegnens Boligforening.

Ulovligt byggeri

En række af bankens kunder i byggebranchen har også lidt tab på konkursen i boligforeningen, ligesom en af håndværkerkunderne – der også senere har lukket virksomheden – har været involveret i en byggeskandale i Aarhus, hvor kommunen udstedte et påbud om at stoppe et byggeri, fordi der ikke var givet tilladelse til det.

Banken har det sidste års tid afskrevet lån på sammenlagt 1 milliard kroner.

Da bankens regnskab for 2012 blev offentliggjort først på året blev det beslutter, at bankens direktør igennem en årrække Jens Vendelbo, skulle stoppe og overdrage chefstolen til underdirektør Max Hovedskov.

Vendelbo hurtigere ude

Jens Vendelbo skulle i en overgangsperiode fortsætte i banken, men for næsten en måned siden forlod han banken med kort varsel. Det skete cirka en uge før banken meddelte, at offentliggørelsen af bankens regnskab for første kvartal ville blive forsinket med to uger, fordi man var i dialog med Finanstilsynet om et ordinært besøg, som banken havde haft fra kontrolmyndigheden.

Resultatet af det besøg blev altså klart for offentligheden i dag.

Kursen på Østjydsk Banks aktier har i løbet af formiddagen rettet sig og lå ved middagstid på et minus på 28 procent i forhold til torsdagens slutkurs.