Stiften laver hul i betalingsmur

Århus Stiftstidende åbner nu for betalingsmuren på Stiften.dk
Århus Stiftstidende åbner nu for betalingsmuren på Stiften.dk

Ved årets udgang får aarhusianerne mulighed for at læse 10 artikler gratis på Århus Stiftstidendes hjemmeside. Det er en opblødning af den strategi, som lokalavisen slog ind på for næsten et år siden, hvor man skulle tegne abonnement for at kunne bruge stiften.dk.

Det sker i erkendelse af, at det var for voldsomt at indføre et abonnement på papiravisen eller et specielt billigere abonnement for overhovedet at kunne at bruge hjemmesiden.

“Det har vist sig, at vores betalingsmur var for voldsom, og har afholdt mange fra at komme ind på stiften.dk.,” siger avisens nyudnævnte chefredaktør Jan Schouby.

“Men på den anden side kan vi ikke bare foreære vores journalistik væk. På den her måde vil folk stadig kunne bruge stiften.dk som nyhedssite, og få en del af vores journalistik. Men vil man have det hele, må man fortsat betale.”

Berlingskes model

Dermed tilslutter Århus Stiftstidende sig den model, som Berlingskes og BT’s netaviser valgte for deres hjemmesider for nogle måneder siden. Her kan man også se 10 artikler om måneden uden at skulle betale.

Hullet i muren giver også læserne uden abonnement mulighed for at dele de gratis artikler på sociale medier som f.eks. Facebook.

Århus Stiftstidende indførte midt i november sidste år et hjemmesideabonnement på 89 kroner om måneden for at få adgang til avisens hjemmeside.

Et kraftigt fald

Det medførte hurtigt et fald i antallet af brugere på hjemmsiden.

Den sidste hele måned med fuld adgang var der ifølge en statistik udarbejdet af Foreningen af Danske Internet Medier – nu en del af brancheorgansationen Danske Medier – 78.104 brugere af Stiften. Den første hele måned efter rejsningen af betalingsmuren var det tal faldet til 42.208.

I juli måned, der er den seneste måned, der er offentliggjort tal for, var antallet af brugere faldet til 27.701. På samme tid sidste år var der 90.578 brugere. Det betyder at antallet af brugere er faldet med næsten 70 procent.

Faldet i antallet af sidevisninger i samme periode kan opgøres til 83 procent.

Stiften.dk havde formentlig forventet, at antallet af brugere ville stige efter den første nedtur i begyndelse af året – og det er formentlig forklaringen på, at man nu laver et hul i muren, så alle kan få lov til at læse 10 artikler om måneden, uden at de skal have dankortet frem.

Randers Amtsavis beholder muren

Der ser ikke ud til, at Randers Amtsavis i denne gennemfører den samme åbning i muren. Dog bliver der mulighed for, at brugerne af avisens hjemmeside kan dele avisens artikler på f.eks. Facebook.

Amtsavisen har derimod åbner en facebookside, hvor avisen gratis bringer artikler og læserbreve fra papiravisen og hjemmesiden om kommunalvalget den 19. november, så interesserede i det kommunale demokrati ikke behøver at købe avisen eller tegne abonnement på hjemmesiden for at kunne følge med i valgkampen.