Svensk kvinde får 5.000 kr. for krænkelse på Facebook

uppdragEn svensk kvinde, der fik i hundredevis af krænkende kommentarer efter et indlæg på H&M’s facebookside, har foreløbig fået en erstatning på 5.000 svenske kroner fra en af krænkerne, oplyses det i det svenske dybdeborende journalistiske program Uppdrag Granskning på Svt1. 

Kvinden, der i tv-programmet kun optræder med sit fornavn Julia, har med hjælp fra jurister anlagt et civilt søgsmål mod alle de personer, som det er lykkedes hende at identificere på baggrund af deres facebookprofil, hvor hun kræver erstatning på 5.000 svenske kroner fra hver enkelt.

Foreløbig har en person betalt frivilligt, og der venter nu en lang række retsopgør i svenske retssale i den kommende tid. Rigtig mange af dem, der skrev hadefulde opdateringer, har brugt falske facebookprofiler, og dem er det ikke lykkedes Julia at identificere.

Tupac

Julia skrev en kommentar på H&M’s hjemmeside om en t-shirt som butikskæden sælger med et billede af den dræbte amerikanske rapmusikeren Tupac. Han er kendt for sin musik, men havde også en kriminel dom som seksuel kræker. Han blev skudt på nært hold i 1996.

Julia mente ikke, at H&M burde sælge en trøje med en mand, der er dømt for seksuelle krænkelser.

Det var rigtig mange uenige med hende i, og det blev til næsten 3.000 kommentarer til hendes indlæg, hvoraf langt de fleste var negative og direkte hadefulde over for Julia.

“Håber du bliver voldtaget”

“Svin. Begå selvmord”, “Vær venlig og skyd dig selv” og “Hold Kæft. Jeg håber du bliver voldtaget.”

Julia anmeldte krænkelserne til politiet, der dagen efter henlagde sagen uden overhovedet at efterforske sagen.

H&M oplyste i øvrigt i programmet, at udover de indlæg, der stod på firmaets facebookprofil i flere måneder, havde firmaets ansatte fjernet mange, der var endnu grovere end dem, der er fik lov til at blive stående – bl.a. dem, der er nævnt ovenfor.

Sommerudgave

Julias historie blev fortalt i “Uppdrag Granskning” for nogle måneder siden, og oplysningen om at Julia har rejst krav om erstatning over for hver enkelt krænker, blev bragt, da programmet i en sommerudgave for nogle dage siden så tilbage på, hvad der er sket siden programmet oprindeligt blev bragt.

Programmet med titlen “Mænd, der på nettet hader kvinder” handlede om hvordan mange kvinder, der optræder i det offentlige rum i Sverige, får hadefulde mail, telefonopringninger og kommentarer på de sociale medier.

Den person, der allerede har betalt de 5.000 kr., var i øvrigt ikke en mand, men en kvinde.

Programmet kan ses her.