En eller to tidligere direktører for Sparekassen Kronjylland er i dag blevet tiltalt sammen med andre direktører i mindre pengeinstitutter for grov kursmanipulation. Sagen skal behandles i Retten i Hjørring.
Sagen er en del af sagskomplekset i forbindelse med konkursen af ebh-bank i Fjerritslev, hvor tidligere ledende medarbejdere i ebh bank a/s og Sparekassen Himmerland A/S er idømt fængselsstraffe. Dommene er dog anket til landsretten.
Sagen handler om kursmanipulation med aktier i Vestjysk Bank og Keops obligationer i starten af 2008. De otte direktører er tiltalt for at have manipuleret aktierne og obligationer for egen vindings skyld.
Kunstig efterspørgsel gav kursgevinst
Manipulationen er sket ved at direktørerne eller pårørende har købt op af værdipapirerne og derefter indlagt ordre på yderligere opkøb. Når kurserne så var steget, solgte de værdipapirerne til ebh-fonden eller Morsø Sparekasse og scorede gevinsten.
Det har tidligere været fremme, at de tiltalte skulle have sikret sig en gevinst på seks millioner kroner. Det er ifølge anklagemyndigheden være sket i perioden fra den 10. januar til den 20. august 2008.
Samfundsmæssig betydning
‘Statsadvokat Jens Madsen, leder af Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK), der har stået for efterforskningen, siger i en pressemeddelelse, at sagen er vigtig.
»Der er tale om en meget kompleks sag og grundet den store samfundsmæssige betydning har efterforskningen haft meget høj prioritet,« siger statsadvokat Jens Madsen.
Der er andre sager under efterforskning i forbindelse med konkursen i ebh-bank i Fjerritslev, og her ventes efterforskningen afsluttet inden årets udgang.
Bagmandspolitiet ransagede hos Sparekassen Kronjylland
Efterforskningen i sagen har stået på i flere år. Offentligheden blev første gang orienteret om sagen i foråret 2010, hvor bl.a. en tidligere direktør i Sparekassen Kronjylland blev bortvist efter bagmandspolitiet var mødt op i sparekassens hovedkvarter i Randers for at foretage en ransagning på hans kontor.
Få dage efter kom det frem, at også en tidligere direktør for Sparekassen Kronjylland var sigtet i sagen.
Mindst en direktør tiltalt
Det er uklart om begge direktører er blandt de otte tiltalte. Sagen omfattede fra starten 16 personer i de indvolverede pengeinstitutter, mens der kun er otte tilbage i den sag, der nu rejses ved Retten i Hjørring.
Det har taget bagmandspolitiet treogethalvt år at afslutte sagen, og der går sikkert endnu nogle måneder, inden der falder dom i sagen ved Byretten i Hjørring.
Læs pressemeddelelsen fra Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK) – også kendt som bagmandspolitiet – her.