Underskriftindsamling bliver elektronisk

Vælgererklæringer til opstilling ved folketingsvalg kan indsamles elektronisk efter den 1. januar 2015.
Vælgererklæringer til opstilling ved folketingsvalg kan indsamles elektronisk efter den 1. januar 2015.

Det bliver lettere og billigere for nye politiske partier at blive opstillingsberettiget til folketinget. Men det sker først fra 1. januar 2015, skriver hjemmesiden version2.dk, der er tæt tilknyttet ugeavisen Ingeniøren.

Samtidig blive gyldigheden af en underskrift forlænget med et halvt år, så de underskrifter, der skal afleveres i økonomi- og indenrigsministeriet, skal være samlet inden for halvandet år, hvis de skal være gyldige.

Underskrifterne kan i fremtiden indsamles elektronisk via NemID, og partierne sparer derfor en del penge i porto og en del besvær, når underskrifter på papir ikke længere skal sendes frem og tilbage mellem parti, vælger og kommunen.

Tæt på næste valg

Det betyder, at der kun er nogle få måneder tilbage af den nuværende valgperiode, når det nye system træder i kraft.

Partileder for Miljøpartiet Fokus, Christian H. Hansen, kritiserer i artiklen regeringen for ikke at have det nye system klar noget før.

“Det lugter af, at man er bekymret for at miste mandater. Det har ikke været et hurtigt arbejdende udvalg, der har siddet med processen,” siger han,

Han oplyser i øvrigt, at Miljøpartiet Fokus har samlet halvdelen af de underskrifter, der er nødvendigt for at blive opstillingsberettiget – det er cirka 20.000 underskrifter. Dertil kommer 9.000, der er blevet forældet i løbet af indsamlingsperioden.

Fejl om EU-parlamentsvalg

Der er i øvrigt en fejl i artiklen i Version2.dk. Det nævnes, at EU-parlamentsvalget først er i 2015. Det er imidlertid søndag den 14. maj næste år, der skal vælges nye medlemmer til EU-parlamentet.

 

Udgivet
Kategoriseret som Nyheder

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *