Utilfredse litauere sagt op med dags varsel

Sagen bliver også behandlet på Fagbladets hjemmeside.
Sagen bliver også behandlet på Fagbladets hjemmeside.

(Opdateret) 14 kvinder fra Litauen,  der i en længere periode har arbejdet på Gartneriet Rosa i Lading, blev fredag aften sagt op og smidt ud af deres bolig med dags varsel, skriver Århus Stiftstidende søndag.

Det er sket efter at kvinderne havde klaget over deres løn-, arbejds- og boligforhold under opholdet på gartneriet til fagforeningen 3F.

Ifølge deres kontrakter var de hyret til at arbejde 42 timer om ugen til 65 kroner i timen. Virkeligheden var bare, at de arbejdede 75-85 timer om ugen.

Betalte 3.000 kroner i husleje hver

Derudover boede 12 af dem sammen med tre mænd på en bondegård Skjoldelev, hvor de ikke havde noget privatliv. Der var kun forhæng mellem sengene i de værelser, hvor de boede. De betalte 3.000 kroner hver i husleje om måneden.

Kvinderne var hyret gennem firmaet E-Work, der holder til i Favrskov Erhvervscenter i Hinnerup. Firmaet tilbød kvinderne en bus, så de kunne blive kørt til deres hjemland lørdag.

I samråd med 3F Aarhus Rymarken valgte kvinderne at blive i landet, fordi de ville have deres tilgodehavende fra E-Work.

Konflikt mod E-Work

3F har nu rejst et krav om E-Work på 210.000 kroner i manglende lønudbetalinger for de sidste tre måneder af 2013. Derudover har fagforeningen varslet konflikt mod E-Work.

“Erstatningskravet er for det overarbejde, som de ikke har fået løn for – til den timeløn på 65 kroner i timen, som var aftalt i deres kontrakter,” fortæller afdelingsformand for 3F Aarhus rymarken Thomas Møller til TV2 Østjylland søndag aften.

“Derudover er der heller ikke beregnet feriepenge af deres løn.”

Firmaets ejer har tidligere været indblandet i en række andre sager om lavtlønsarbejde, som 3F har behandlet. Der har tidligere været rejst påstande om at udenlandsk arbejdskraft har arbejdet for 27 kroner i timen gennem ejerens firma Work Forum i Brabrand.

Læs artiklen på Århus Stiftstidendes netavis her.

Læs artikel på fagbladet.dk her.