Sort dukke fjernet fra Disney-juleshow

Massevis af svenske Anders And-fans protesterer over, at der er skåret to sekvenser væk fra afsnittet om julemandens værksted i det traditionelle juleshow på den svenske statstvkanal SVT.

I to små sekvenser er tre dukker, som julemanden producerer, blevet klippet fra. Der er tale om en sort dukke, en hvid dukke og en dukke, der forestiller en gammel mand, der af Disney bliver opfattet som en jøde.

Disney har forklaret beslutningen med, at de tre dukker er “steroetyper, som Disney inte vil stå bakom.”  Redigeringen er sket i forbindelse med, at juleshowet kvalitetsmæssigt er blevet opgraderet til HD-kvalitet.

Mange protester

Protesterende er væltet ind til SVT, efter redigeringen – eller censuren, som nogen kalder det – er blevet kendt i offentligheden.

Der er oprettet en facebookgruppe, der vil havde den sorte dukke tilbage, ligesom flere hundrede svenskere har protesteret på SVTs egen facebookside over beslutningen om at fjerne de tre dukker fra juleshowet.

“Disney synes, at den sorte dukke opleves som fordomsfuld,” forklarer den kommunikationsansvarlige for Disney i de nordiske lande, Linda Andersson, til svt.se.

“Den blonde dukke opleves også som en stereotype i den sammenhæng, og begge dukker er derfor fjernet. Det samme gælder den jødiske mand. Det handler altså om tre dukker, men to sekvenser.”

Opdatering til nutiden

Afsnittet om julemandens værksted er produceret helt tilbage i 1930erne, hvor de små disneyfilm blev brugt som forfilm i biograferne. Disney kalder redigeringen af afsnittet en opgradering til 2010-erne.

“Jeg har personligt aldrig tænkt over disse fraklippede dukker som andet end legetøj,” skriver Marie Sjödin i en kommentar på SVT’s facebookside.

“Når man klipper dem ud, kan det også tolkes som om, at de repræsenterer uønskede grupper. Jeg synes, det er at skyde over målet.”

Flere hundrede protester

Det er en af flere hundrede kommentarer, der er afleveret i tilknytning til et par indlæg om sagen på SVT’s facebookside. Opslagene er også delt flere gange på svenske facebooksiden.

Til svt.se forklarer Disney desuden, at den sorte dukke har været klippet væk i Norge i årevis uden at det har givet anledning til protester.

Disneys juleshow er vist på svensk tv siden 1959, og det er traditionelt et af de tv-programmer, der tiltrækker fleste seere i løbet af år. Normalt sidder mellem 40 og 50 procent af svenskerne foran tv-skærmen, når Stampe forsøger at lære Bambi, hvordan man begår sig på isen.

Det har ikke været muligt at finde ud af, om Danmarks Radio bringer “Julemandens Værksted” i årets juleshow, og om dukkerne også er klippet ud i det danske juleshow, hvis afsnittet om julemandens værksted er med på de danske tv-skærme.

Læs mere her

Udgivet
Kategoriseret som Nyheder

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *